Vijesti
16. 8. 2019.

Imamo 3.4% više turista nego lani - Nezadovoljni su jedino oni koji nisu dizali kvalitetu

Zaključno s danom 13. kolovoza, u RH je 2019. boravilo gotovo 13.6 milijuna turista, što je 3.4% više nego lani. U istom je razdoblju ostvareno 70.5 milijuna noćenja, što je rast od 0.7% u odnosu na prošlu godinu. Dakle, sve ide po planu - istaknuo je ministar turizma i član Središnjeg odbora HDZ-a Gari Cappelli u središnjem Dnevniku HTV-a.

- Zadovoljan sam. Još sam na lanjskom Londonskom sajmu najavio da ćemo 2019. imati porast dolazaka od oko 3% i noćenja od 1-2%. Cijelu godinu držimo taj ritam. Stalno upozoravam da ne uspoređujemo svaki dan, svaki mjesec. Turizam je postao specifičan, od sezonskog je prerastao u cjelogodišnji. Trebamo gledati cjelogodišnje rezultate: predsezona je bila skoro 6% jača od prošlogodišnje, a i posezona će biti dobra - dodao je Cappeli.

Nužno podizanje kvalitete

U hotelima je dosad 6% gostiju više nego lani, a u privatnom smještaju - 4% više. Pri čemu su najpopunjeniji objekti s 4 ili 5 zvjezdica:

- U privatnom smještaju čak 70% kapaciteta dignuto je na četiri ili pet zvjezdica. Udio hotela s tri zvjezdice smanjen je sa 42 na 34%. U svim vrstama smještaja pada udio sa tri zvjezdice, a raste sa četiri ili pet. Nezadovoljni su popunjenošću, međutim, oni koji nisu dizali kvalitetu, a dizali su cijenu. S obzirom na svjetske trendove, i otprije smo upozoravali vlasnike privatnih apartmana da idu u rekategorizaciju i podižu kvalitetu.

A A A