Vijesti
18. 8. 2019.

Trka na Prstenac, s 325 godina tradicije, vrijedan je dio kulturne baštine Istre i cijele Hrvatske

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković posjetio je Općinu Barban, gdje je sudjelovao u svečanom programu 44. Trke na prstenac. Prije toga, obišao je u Poduzetničkoj zoni Barban tvrtke A.B.S. (proizvodnja PVC i ALU stolarije) & IZO (strojeva i opreme za prehrambenu proizvodnju) te u Centru za posjetitelje Barban nazočio uručenju odluke o darivanju zemljišta na kojem se odigrava ta tradicionalna viteška trka.

Darivanje zemljišta

Prilikom svečanosti darivanja državnog zemljišta Općini Barban, predsjednik Plenković istaknuo je da je Centar za posjetitelje Barban, čija je izgradnja sufinancirana sredstvima Ministarstva turizma, novostvorena vrijednost u odnosu na prošlogodišnju Trku na prstenac:

- I novi Centar i darivanje zemljišta poruka su podrške Vlade RH promociji i očuvanju kulturne baštine Istre i cijele Hrvatske.

Napomenuo je da se radi o dijelu šire politike Vlade u smislu decentralizacije, da je dodjela imovine važna za budućnost Trke na prstenac, koja će se od sada moći još kvalitetnije organizirati, te snažna poruka podrške i Barbanštini i Društvu koje brine o ovoj prelijepoj tradiciji, staroj 325 godina, a obnovljenoj 1976. godine.

Nematerijalna kulturna baština RH

Plenković je potom sudjelovao u svečanom programu 44. Trke na prstenac. Pozdravivši visoke uzvanike, izrazio je zadovoljstvo ne samo uručivanjem ugovora između Ministarstva državne imovine i Općine Barban o darovanju zemljišta, nego i posjetom novom Centru za posjetitelje.

- Centar na moderan, efektan, interaktivan način brojnim turistima i svima zainteresiranima predstavlja ovu tradiciju Barbana, Istre i Lijepe Naše, koja je 2016. i uvrštena u nematerijalnu kulturnu baštinu Republike Hrvatske. Na tome vam čestitam! - poručio je predsjednik Vlade i HDZ-a, zaželjevši natjecateljima puno uspjeha te da svi zajedno svjedočimo još jednoj lijepoj Trci na prstenac.

A A A