Vijesti
23. 8. 2019.

Macelj: Ne smijemo dopustiti relativiziranje i banaliziranje bilo kojeg zločina bilo kojeg totalitarnog režima!

Potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner sudjelovao je na obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u Macelju - na najvećem stratištu nakon Drugoga svjetskog rata na području Hrvatske.

Nakon što su pred zajedničku grobnicu pokraj Crkve Muke Isusove položeni vijenci, sudionici su se uputili na komemoraciju na lokalitetu Lepa Bukva, mjestu stradanja brojnih žrtava komunističkog režima početkom lipnja 1945. godine.

„Mrtve, nažalost, ne možemo oživjeti“

Reiner je naglasio da su totalitarni režimi u Hrvatskoj, kao i u ostalim europskim zemljama, krivi za progone i masovna ubijanja političkih neistomišljenika te ljudi druge nacije ili vjere:

- Zato je osobito važno ukazivati na uzroke nastanka i na tragične posljedice vladavine nedemokratskih sustava - fašističkog, nacističkog, ustaškog i komunističkog. Suočavanje s prošlošću, pijetet prema žrtvama i obrazovanje mladih o zločinima totalitarnih režima imperativ je kojim se moramo trajno voditi. I to ne zbog prošlosti, jer mrtve nažalost ne možemo oživjeti, već zbog budućnosti.

Ničim opravdana asimetrija

Upozorio je na "pogubnu i ničim opravdanu asimetriju" između zločina nacističkog, fašističkog i ustaškog režima, koji su odavno javno osuđeni, te "dugo prikrivanih i gotovo neistraženih komunističkih zločina":

- Ne smijemo dopustiti relativiziranje i banaliziranje, a pogotovo ne opravdanje bilo kojeg zločina bilo kojeg totalitarnog režima, koji nas upozoravaju da izopačena ljudska psiha, pohlepa za tuđim i zloća uvijek mogu ponovno u crno zaviti svaku državu. Na sve zločine treba sustavno podsjećati i zalagati se za mir, dijalog i zajedništvo.

Proglašenje spomen-područja

Predsjednik Udruge Macelj 1945. Zdravko Čepo kazao je da im je prioritet istraživanje preostalih jama i proglašenje spomen-područja:

- Cilj nam je da se zaštiti to područje, da se ne grade nekakve građevine ili industrijski objekti na kostima žrtava. Ne zanima nas politika, nego istina, da znamo tko je to napravio nakon što je rat već bio završio.

Predsjednik Plenković odao počast žrtvama svih totalitarnih režima: Nedvosmislena osuda svih zločina

A A A