Vijesti
23. 8. 2019.

Jandroković: Ove žrtve potvrđuju ne samo totalitarni, nego i zločinački karakter komunističkog režima!

(PHOTO) U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, u Crkvi sv. Mihaela u Gračanima održana je ceremonija posljednjeg ispraćaja i pokopa posmrtnih ostataka 294 osobe koje su ekshumirane u tom dijelu Zagreba, a ubijene su na samom kraju II. svjetskog rata ili u poslijeratnom razdoblju.

Sve žrtve poštovati - sve zločine osuditi

Na ceremoniji okupljenima su se obratili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

Predsjednik Plenković odao počast žrtvama svih totalitarnih režima: Nedvosmislena osuda svih zločina

Istaknuto je da se sve žrtve trebaju poštovati, a svi zločini osuditi bez obzira tko ih je počinio i za koju ideologiju.

Glasno i o zločinima komunizma

Predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Jandroković naglasio je "da ovaj današnji događaj, kao i mnogi drugi događaji i mnoga druga mjesta, potvrđuju ne samo totalitarni, nego i zločinački karakter komunističkog režima":

- Jer kao što smo osudili ustaški režim, tako jednako jasno i glasno moramo govoriti i o zločinima komunizma. 

Macelj: Ne smijemo dopustiti relativiziranje i banaliziranje bilo kojeg zločina bilo kojeg totalitarnog režima!

Osuda velikosrpskog totalitarizma i agresije

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović poručila je da osuđuje nenarodne totalitarne režime, onaj komunistički i ustaški, jednopartijsku strahovladu, te velikosrpski totalitarizam i njegovu agresiju na Hrvatsku:

- Bio je to totalitarni čin koji je ostavio najsvježije rane na hrvatskom tkivu.

Dok su u demokratskom svijetu fašizam, nacizam i njima srodni režimi moralno i politički osuđeni, stratišta i grobišta njihovih žrtava obilježena, a mnogi krivci osuđeni, komunizam se u Hrvatskoj bez prave i potpune osude prokrijumčario u demokraciju skrivajući se pod krinkom antifašizma, krivo shvaćene pomirbe ili čak opravdanja osvete - zaključila je predsjednica.

Brojni članovi zagrebačkog HDZ-a

Na komemoraciji su sudjelovali brojni članovi zagrebačkog HDZ-a, koji su nastavili prigodnim druženjem s predsjednicom RH u Staroj pučkoj školi.

A A A