Vijesti
23. 8. 2019.

Vladi je važan razvoj Gorskog Kotora, posebno ćemo skrbiti da sva područja Hrvatske imaju iste uvjete

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković posjetio je Cedar d.o.o. u Vrbovskom, tvrtku koja zapošljava najveći broj ljudi u Gorskom Kotaru, te se sastao s gradonačelnikom Draženom Mufićem i predstavnicima tvrtke na čelu s direktorom Darkom Prodanom. Potom su obišli gradilište primarnog pogona - koji je najveći i najmoderniji pogon za obradu tvrdog drva u Europi.

Plenković  je u izjavi za medije kazao da je tvrtka Cedar, koja danas ima 350 zaposlenika, otvorila golemi broj radnih mjesta.

Sjajan koncept za Gorski Kotar

„To je sjajan koncept za Gorski kotar, bitno je da postoje gospodarski subjekti koji mogu jamčiti ljudima posao i mogu generirati gospodarski rast“, rekao je i dodao da je Cedar moderno postrojenje, ustrojeno po svim najnaprednijim tehnološkim standardima u Europi te 100 posto izvozno orijentirana kompanija.

„Vjerujem da će daljnja aktivnost Cedra pridonijeti razvoju u Vrbovskom i šire u Gorskom kotaru, pa čak i dijelu Like“, zaključio je.

Naglasio je da Vlada radi na smanjivanju izvoza sirovina, tojest porastu izvoza prerađevina i visoko sofisticiranih proizvoda. „Upravo ovakvim kontaktima s proizvođačima želimo vidjeti koliko toga se zaista prerađuje u Hrvatskoj, što su naši finalni proizvodi, a koliko toga ide za izvoz“, dodao je.

Novim zakonima učinjen veliki iskorak

„Tu smo da uputimo poruke koje su važne za ovaj dio Hrvatske i Primorsko-goranske županije“, nastavio je i rekao da je učinjen veliki iskorak Zakonom o brdsko-planinskim područjima, Zakonom o potpomognutim područjima te Zakonom o financiranju lokalne i regionalne samouprave.

Spomenuo je još i povećanje postotka od šumskog doprinosa, a to sve je omogućilo lokalnim jedinicama da bolje pomažu gospodarski razvoj na svom području. Kao primjer, naveo je upravo Vrbovsko u kojem je brojne posrnule gospodarske subjekte kupovao sam Grad kako bi održao intenzitet gospodarskih aktivnosti.

Program mjera za razvoj brdsko-planinskih područja

Što se tiče davanja za socijalna pitanja, predsjednik Plenković posebno je istaknuo projekt „Zaželi - program zapošljavanja žena“, preko kojeg se zaposlio i u tržište rada ponovno uključio niz žena starije životne dobi. „Vlada će, kao što inače čini, posebnu skrb voditi o onim područjima Hrvatske gdje uvjeti nisu objektivno isti“, rekao je.

Nakon što je već donijet Zakon o brdsko-planinskim područjima, predsjednik Vlade je u Vrbovskom najavio da Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije radi na programu mjera za razvoj brdsko-planinskih područja, a Vlada će o njemu raspravljati na sjednici tijekom ove godine.

A A A