Vijesti
29. 8. 2019.

Nikada nećemo prestati tražiti nestale u Domovinskom ratu - to je minimum onog što možemo učiniti za njihovu žrtvu!

Uoči Međunarodnog dana nestalih osoba, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković primio je članove Upravnog odbora Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja - na čelu s predsjednicom Ljiljanom Alvir. Na sastanku je sudjelovao i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Predsjednik Plenković naglasio je da hrvatska Vlada kontinuirano čini napore usmjerene na rješavanje pitanja osoba nestalih u Domovinskom ratu.

Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu

Podsjetio je - ističe se u priopćenju iz Banskih dvora - da je u cilju unaprjeđenja normativnog okvira u uređenju odnosa s drugim zemljama i međunarodnim organizacijama, a na inicijativu Ministarstva hrvatskih branitelja, izrađen Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, koji je jednoglasno usvojen u Hrvatskom saboru 12. srpnja 2019. godine. Izrazio je zadovoljstvo da su u njegovoj izradi, uz predstavnike svih mjerodavnih tijela u RH, sudjelovale i udruge obitelji nestalih.

Članovi Upravnog odbora Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja izvijestili su da će se sutra u Vinkovcima 18. put zaredom obilježiti Međunarodni dan nestalih osoba u Hrvatskoj te je u tom smislu posebno važnim istaknuto intenziviranje potrage za nestalim osobama kako bi se respektiralo pravo obitelji da saznaju sudbinu svojih nestalih članova.

Potraga za 1.892 nestale osobe

Plenković je ponovio da je Vlada ostaje privržena rješavanju ovoga važnoga humanitarnog pitanja jer je to obveza i minimum onog što - kao generacije koje uživaju hrvatsku državu, demokraciju i slobodu - možemo učiniti za njihovu žrtvu.

Pri Upravi za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja još uvijek se vodi i koordinira potraga za 1.892 nestale osobe iz Domovinskoga rata.

MEDVED: Inzistiramo da nam Srbija dostavi dokumente o grobnicama!

Ministar hrvatskih branitelja i član Središnjeg odbora HDZ-a Tomo Medved izjavio je nakon sastanka s predstavnicima Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja da će Hrvatska nastaviti inzistirati da joj Srbija dostavi dokumente o lokacijama grobnica iz Domovinskog rata:

- Nakon donošenja Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu, u kojem su precizno definirane nadležnosti svih tijela u RH, primaran je problem izostanak suradnje Srbije u pogledu dostave dokumenata, zapisnika gdje se nalaze grobnice ili gdje su premještane grobnice. To se sigurno nalazi u arhivama službenih tijela Srbije i na tome inzistiramo!

Prvorazredno humanitarno pitanje

Naglasio je da je pronalazak nestalih osoba prvorazredno humanitarno pitanje:

- Od svih kojih posjeduju informacije očekujem da ih podijele s nadležnim tijelima. Bez obzira radilo se o fizičkoj osobi, dužnosniku, osobi koja je u vrijeme Domovinskog rata mogla imati saznanja, svima je obveza dati tu informaciju u cilju pronalaska osoba nestalih.

Što se tiče pitanja hoće li Hrvatska Srbiji blokirati pregovore s EU-om ako se pitanje nestalih ne riješi, Medved je naglasio da je RH kod otvaranja dvaju poglavlja vrlo jasno definirala koje su zapreke i uvjeti te da je prvorazredno pitanje puni doprinos u pronalasku osoba nestalih u Domovinskom ratu.

A A A