Vijesti
30. 8. 2019.

Inzistiramo da Srbija otvori arhive i dostavi dokumente o grobnicama u kojima su posmrtni ostaci naših nestalih

Pronalazak nestalih u Domovinskom ratu prvorazredno je humanitarno pitanje i dužnost svakog čovjeka, jer svaka žrtva ima pravo na grob i dostojanstveni ispraćaj. No u tome izostaje suradnja Srbije - istaknuo je ministar hrvatskih branitelja i član Središnjeg odbora HDZ-a Tomo Medved na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba, koje se održava u Vinkovcima pod sloganom „Gdje su naši najmiliji, pomozite nam da ih pronađemo“.

Hrvatska traga još za 1.892 nestale osobe, a mi koristimo svaku prigodu pozvati Srbiju na puni doprinos i dostavu dokumenata i zapisnika o posmrtnim ostacima tijela koja su nakon ubojstava premještana iz primarnih u sekundarne grobnice - poručio je Medved.

Prvi uvjet EU puta Srbije

Na upit o mogućem blokiranju Srbije na putu prema Europskoj uniji, podsjetio je da je RH prilikom otvaranja pretpristupnih poglavlja 23. i 24. vrlo jasno i nedvosmisleno postavila uvjete, a prvi uvjet bio je puna suradnja u cilju dostave informacija za pronalazak nestalih osoba:

- Ustrajemo na tome i pozivamo ih da otvore arhive i da dostave Republici Hrvatskoj dokumente koji pokazuju gdje se nalaze posmrtni ostaci naših nestalih osoba.

Nikada nećemo prestati tražiti nestale u Domovinskom ratu - to je minimum onog što možemo učiniti za njihovu žrtvu!

Hoće li im savjest proraditi?

Ponovio je da je Hrvatska spremna na suradnju, te da intenzivno radi na pronalaženju nestalih osoba:

- U zadnje tri godine na teritoriju RH identificirali smo 108 nestalih osoba, a probna iskapanja radimo svakodnevno. Nažalost izostaje informacija od onih koji je imaju, a to su Republika Srbija te oni koji su počinili kaznena djela zločina ili koji su kasnije tijela prebacivali u druge grobnice. Nadam se da će im ipak proraditi savjest.

Pritisak na svim razinama EU-a

Na upit hoće li se tražiti pritisak iz Europske unije, naglasio je da je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković i na jučerašnjom sastanku sa Savezom udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja poručio da će na svim razinama EU-a, u okviru diplomatskih odnosa, poduzeti sve kako bi se izvršio dodatni pritisak da Srbija dostavi tražene dokumente.

A A A