Vijesti
13. 9. 2019.

Provokacije ovdje ne prolaze - ne dopuštamo kršenje digniteta naše države

Sve vidimo i sve lovimo, nitko ni na koji način neće kršiti hrvatski pravni poredak. Mi smo ozbiljna i odgovorna država - poručio je Andrej Plenković nakon što su uhićeni provokatori koji su u Rijeci izvjesili zastavu Kraljevine Italije i nakon što je RH poslala prosvjednu notu jer je u Trstu, na 100. godišnjicu okupacije Rijeke, podignut spomenik začetniku fašizma Gabrieleu D'Annunziju.

Neki probaju s provokacijama, pa dobiju „odbijenicu“, kao i u slučaju srbijanskoga vojnog izaslanstva koje je nenajavljeno htjelo ući u RH - prisnažio je predsjednik Vlade i HDZ-a. 

Promptna reakcija MVEP-a

Kada je riječ o spomeniku u Trstu, podsjetio je da je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH promptno reagiralo i u znak prosvjeda poslalo diplomatsku notu Italiji:

- Bez obzira što se talijanska vlada distancirala od spomenika, osudili smo odluku lokalnih vlasti u Trstu, koja je očito bila orkestrirana baš za 100. obljetnicu okupacije Rijeke. Što se pak tiče provokatora sa zastavom, ne vidim ni da su se nešto dobro proveli. 

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske najoštrije osudilo podizanje spomenika Gabrieleu D'Annunziju u Trstu

Za one koji ne znaju, D'Annunzio je 12. rujna 1919. sa svojim crnokošuljašima umarširao u Rijeku i proglasio „nezavisnu državu“ nazvanu Talijanska uprava za Kvarner.

 

A A A