Vijesti
19. 9. 2019.

Prihvaćamo prijedloge inicijative „67 je previše“ - Onima koji žele omogućit ćemo rad i nakon 65. godine!

(VIDEO) Otvarajući 179. sjednicu Vlade RH, predsjednik Andrej Plenković najavio je izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju. Naglasio je da je Vlada odlučila u cijelosti prihvatiti prijedloge inicijative „67 je previše“, ali i dodao da će istodobno predložiti izmjene Zakona o radu - kako bi oni koji to žele mogli ostati na tržištu rada i nakon 65. godine, što će povoljno utjecati na zaposlenost, održivost sustava i visinu mirovina budućih korisnika.

Govoreći o jučerašnjem Aktualnom prijepodnevu, kojim je započela nova sjednica Hrvatskog sabora, istaknuo je da je to bila prigoda da članovi Vlade iz svih resora izdvoje brojna konkretna postignuća koja su ostvarili u ovom mandatu.

Za razliku od SDP-ova mandata, danas smo utjecajna članica EU-a & imamo rast zaposlenosti, plaća, BDP-a, investicija!

Maras, kako to da građani nisu shvatili da ste bili „sjajan“ ministar?! Znam da Vam nije lako…

Jedinstvena godina za našu vanjsku politiku

Nakon „aktualca“, predsjednik Plenković izvijestio je zastupnice i zastupnike i o sastancima Europskog vijeća u prvoj polovici ove godine, što je ocijenio korisnim osobito uoči početka hrvatskog predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici 2020. godine.

Naš međunarodni položaj nikada nije bio čvršći, a utjecaj veći!

Dodao je da je to bila i prigoda za osvrt, u jedinstvenoj godini za našu vanjsku politiku, na postignuća u kojima je niz hrvatskih dužnosnica preuzelo ključne uloge u brojnim europskim institucijama.

Sloboda govora i medija - temelj demokratskog društva

Osvrnuo se i na privođenje novinara Gordana Duhačeka, kazavši da očekuje cjelovito izvješće ministra unutarnjih poslova i ministra pravosuđa:

- Sloboda govora i sloboda medija temelj su svakog demokratskog društva. Moramo ustrajati na najvišim standardima i njih se pridržavati. Istodobno sam čvrstog uvjerenja da, bez obzira je li riječ o kršenju nekog zakona, moramo uvijek s posebnim obzirom pristupati novinarima i slobodi medija uopće.

Nastavljamo pomagati Hrvate u Srbiji!

Izdvojio je i sastanak s predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavom Žigmanovim i predsjednicom Hrvatskog narodnog vijeća u Srbiji Jasnom Vojnić. Važnim je istaknuo intenzivnu, kvalitetnu i otvorenu komunikaciju s Hrvatima u Srbiji:

- Vlada RH i dalje će podržavati njihove brojne programe i očuvanje nacionalnog identiteta. Izrazito je važno poštovanje hrvatske manjine u Srbiji, njihova sigurnost, njihova prava, kao što želimo da i manjine u Hrvatskoj imaju i uživaju prava te se sigurno i dobro osjećaju u Hrvatskoj.

Nastavit ćemo pomagati Hrvate u BiH i Srbiji - to je neodvojivi dio politike ove Vlade i HDZ-a!

Potpora Vlade RH položaju i razvoju kulturnog identiteta hrvatske manjine u Srbiji

U Krapini iduća sjednica Vlade izvan Zagreba

Krajem prošlog tjedna predsjednik Plenković posjetio je Krapinsko-zagorsku županiju gdje se, kazao je, ostvaruju veliki pomaci u prometnoj infrastrukturi. Najavio je i da će se sljedeća sjednica Vlade izvan Zagreba održati upravo u Krapini te će omogućiti dodatni impuls razvoju Hrvatskog zagorja.

Uz dosadašnje 2 milijarde, nakon sjednice Vlade u Krapini očekujem najmanje milijardu kuna novih investicija u Hrvatsko zagorje

Poduzetni duh Hrvatskog zagorja i sjajni uspjeh tvrtke Salvus daleko su važnija tema od gubitničkog Mosta!

Veće plaće u okviru mogućnosti

Od ostalih aktualnih tema izdvojio je dogovor o novom granskom kolektivnom ugovoru sa sindikatima zdravstva, a nastavljaju se i razgovori sa sindikatima školstva:

- Pokušavamo riješiti sva pitanja koja su u cilju unaprjeđenja standarda, prava i plaća svih u Hrvatskoj, a da pritom održimo naše proračunske okvire.

Vlada i sindikati zdravstva postigli dogovor o dodatku kolektivnom ugovoru!

Potpora 3. maju za ponovno pokretanje proizvodnje

Najavio je da će Vlada danas donijeti važnu odluku, još jednu, za 3. maj, koja svjedoči o odlučnosti da se tom brodogradilištu pomogne na, kako je rekao, zakonit i inteligentan način koji je za državu u konačnici isplativ - a sve da se ponovno pokrene proizvodnja i dovrše brodovi koji su ranije naručeni.

Dodao je da je ključni razlog Vladina angažmana visoki stupanj povjerenja u Upravu koja vodi to brodogradilište.

Uvjetna državna jamstva 3. maju u svrhu deblokade, pokretanja proizvodnje i završetka započetih brodova

Važna strukturna reforma ove Vlade

Na kraju se osvrnuo na mirovinsku reformu. Podsjetio je da je Vlada u nju krenula kako bi hrvatski mirovinski sustav prilagodila demografskim izazovima, promjenama na tržištu rada i gospodarskim prilikama. Dodao je da se radi o važnoj strukturnoj reformi u mandatu ove Vlade:

- Podsjećam da je ona i u Izvješću Europske komisije za 2019. jako dobro ocijenjena, da je pridonijela izlasku Hrvatske iz makroekonomskih neravnoteža, prepoznali su je i pozdravili i analitičari agencija za kreditni rejting te je i to pridonijelo poboljšanju kreditnog rejtinga.

Naglasio je da je tom reformom hrvatski mirovinski sustav cjelovito unaprijeđen u cilju osiguranja dugoročne održivosti i primjerenosti mirovina te je ispravljena generacijska nepravda.

Unaprjeđenjima sustava, dodao je, otklonjene su uočene nejednakosti u mirovinskom sustavu i ostvareni pozitivni pomaci za sadašnje, ali i za buduće umirovljenike. Vlada je pritom vodila računa kako nijedna skupina osiguranika ne bi bila oštećena.

Rast prosječne mirovine za 11.7 posto

Naglasio je da su u mandatu njegove Vlade do sada mirovine ukupno povećane za 11.7 posto, a najniže mirovine, koje prima oko 250 tisuća hrvatskih umirovljenika, ukupno za 15 posto.

Ujedno je tom reformom svim umirovljenicima omogućeno pravo izbora kakvu će mirovinu primati, to jest imaju pravo izbora povoljnije mirovine:

- Umirovljenicima smo omogućili da se uključe u svijet rada i primaju punu mirovinu. Tu mogućnost iskoristilo je više od 13.500 umirovljenika.

Tom je reformom zaštićeno i majčinstvo, jer je majkama i posvojiteljicama za svako dijete omogućen dodatni staž od 6 mjeseci, a mirovina im je za svako dijete veća oko 2 posto, što predstavlja i demografsku mjeru.

Ukinuta je i ulazna naknada za 3. stup, a ujedno se mlade potiče na dobrovoljnu mirovinsku štednju.

Izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju

- No, kao što znamo, tijekom proljeća bili smo suočeni s aktivnostima građanske inicijative „67 je previše“, predvođene trima sindikalnim središnjicama. Nakon što su potpisi prikupljeni, a u međuvremenu i provjereni, konstatirali smo da je za ovu inicijativu valjane potpise dalo nešto više od 700.000 građana te je Vlada uputila Izvješće Hrvatskom saboru - kazao je predsjednik Vlade i HDZ-a te pojasnio da se radi o zahtjevu za raspisivanjem referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju.

Naglasio je da je Vlada detaljno analizirala situaciju i sve okolnosti te da je čula poruku hrvatskih građana.

Ponovio je, s obzirom da to tijekom kampanje na proljeće nije bilo najjasnije percipirano, da je odluku o radu do 67. godine donijela SDP-ova vlada:

- Donijeli smo odluku da ćemo u cijelosti preuzeti prijedlog ove građanske inicijative te Hrvatskom saboru uputiti Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, s Konačnim prijedlogom zakona. Dakle, prihvatit ćemo u cijelosti zahtjeve referendumske inicijative.

Ostanak na tržištu rada i nakon 65. godine

Vlada pritom uvažava i činjenicu da dio hrvatskih građana želi raditi nakon 65. godine, što potvrđuje i spomenutih 13.500 umirovljenika koji su se vratili na tržište rada.

- Stoga ćemo, uz Prijedlog o izmjenama Zakona o obaveznom mirovinskom osiguranju, poštujući volju građana, također predložiti i promjene Zakona o radu i drugih zakona koji uređuju radno-pravni status za pojedine kategorije na način da oni koji žele mogu raditi i nakon 65. godine. A ujedno bi na takav način mirovinski sustav bio dugoročno održiviji - najavio je Plenković ističući da će se time ostvariti balans između zahtjeva građanske inicijative i onih koji žele ostati na tržištu rada.

Te će izmjene, dodao je, povoljno utjecati na zaposlenost, prihode i rashode državnog proračuna, kao i na visinu mirovina budućih korisnika.

- Na taj način i tim pristupom proširujemo tržište rada, stvaramo nove mogućnosti na tržištu rada i, kao što sam kazao, slušamo poruku 700 tisuća ljudi, ali i pružamo priliku svima koji žele raditi duže da ostanu na tržištu rada - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

A A A