Vijesti
20. 9. 2019.

Pozitivni efekti reforme i dalje su na snazi: povećanje mirovina, međugeneracijska jednakost & dodatni staž za majke

U ponedjeljak u javno savjetovanje puštamo zakonske izmjene kojima ćemo liberalizirati rad nakon 65. godine - najavio je ministar rada i mirovinskog sustava te član Središnjeg odbora HDZ-a Josip Aladrović u Dnevniku HTV-a, u kojem je govorio i o dosadašnjim postignućima mirovinske reforme te odluci Vlade da prihvati prijedloge inicijative "67 je previše" i time izmijeni jedan segment same reforme.

Rast & adekvatnost mirovina

- Što smo dosad postigli mirovinskom reformom? Povećane su mirovine, uveden je dodatni staž za majke i posvojiteljice, mirovine se drukčije usklađuju - što su naši umirovljenici već mogli osjetiti prije mjesec dana - riješen je problem međugeneracijske nejednakosti... Prihvaćena je, dakle, velika većina mirovinske reforme. Njeni pozitivni efekti i dalje ostaju na snazi, mijenjaju se samo elementi koje je predložila referendumska inicijativa  - istaknuo je Aladrović

Izdvojio je podatke da su mirovine u prosjeku u prošle tri godine rasle 11.7%, a one najniže 15%:

- Postigli smo adekvatnost mirovina, što je i bio jedan od ključnih ciljeva reforme. Nastojat ćemo da one budu još veće, da makroekonomski pokazatelji, od kojih i ovisi rast mirovina, budu još bolji, da se gospodarstvo i dalje razvija.

Volja građana & demokratsko pravo

Za činjenicu da je inicijativa "67 je previše" prikupila više od 700.000 potpisa kazao je da je to volja građana i njihovo demokratsko pravo:

- Tu smo volju akceptirali i odlučili prihvatiti sindikalne prijedloge izmjenom pojedinih dijelova mirovinske reforme. Odbor za Ustav Hrvatskog sabora dao je Vladi 60 dana da donese pripadne izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju.

Referendum izgubio smisao

Komentirao je i trenutačni stav nekih sindikalnih središnjica da - i unatoč ovakvoj odluci Vlade - neće odustati od referenduma:

- Prijedloge inicijative prihvatili smo u cijelosti. Samim time gubi se smisao referenduma i više nema potrebe za njegovim održavanjem. Sindikati su postigli upravo ono što su navodili da žele postići.

Liberalizacija rada nakon 65. godine

Osvrnuo se na najavljene zakonske izmjene radi liberalizacije rada nakon 65. godine starosti:

- Radi se o izmjenama 6 zakona vezanih za rad, koje ćemo u ponedjeljak pustiti u javno savjetovanje. Definitivno ćemo omogućiti svima s više od 65 godina koji to žele da se zadrže na tržištu rada. Duže zadržavanje u svijetu rada dugoročno donosi benefit cijeloj ekonomiji i mirovinskom sustavu. Dakle, osigurava i veće mirovine.

Sustav može ostati održiv i adekvatan

Interes za radom nakon 65. godine očito postoji - dodao je:

- Od početka godine oko 13.500 umirovljenika ostvarilo je zahvaljujući reformi pravo na istodobno primanje dijela mirovine i rad uz mirovinu. Dužim zadržavanjem u svijetu rada za sve koji to žele bitno se smanjuje prijašnja kalkulacija da mogući trošak ako se mirovinska reforma ne provede iznosi 45 milijardi kuna. Sustav može ostati održiv i adekvatan te osigurati međugeneracijsku jednakost i nakon prihvaćanja prijedloga referendumske inicijative.

Odgovorni odnos spram građana

Za kraj, Aladrović je odbacio tvrdnje da je riječ o „Vladinoj kapitulaciji“:

- Riječ je o primjerenom političkim odnosu prema hrvatskim građanima i prihvaćanjem njihovih zahtjeva. Mi smo odgovorna Vlada i tako se i ponašamo prema građanima.

A A A