Vijesti
26. 9. 2019.

Sve mjere koje je naša Vlada provela za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata. Katalog je zbilja impresivan!

Ova Vlada provela je i provodi niz projekata i mjera kako bi uloga hrvatskih branitelja i žrtava velikosrpske agresije bila trajno i dostojanstveno vrednovana. Kako se s pravom ističe, rijetko je koja Vlada toliko učinila za položaj branitelja, hrvatskih vojnika i policajaca kao ova naša! - poručio je Andrej Plenković na 180. sjednici Vlade RH. 

Najavivši da ćemo do kraja mandata još donijeti Nacionalni plan skrbi za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, predsjednik HDZ-a i Vlade nabrojao je sve dosad poduzete mjere za hrvatske branitelje. Katalog je uistinu impozantan!

Jedinstveni Zakon o hrvatskim braniteljima

Donijeli smo jedinstveni Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, kojim su, između ostalog:

* vraćena ukinuta prava;

* proširena prava i zaštićena ona stečena pripadnika HVO-a;

* otvoren rok za podnošenje zahtjeva za priznavanje statusa hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i HRVI-a s osnova oboljenja;

* uređena mirovinska prava te omogućen rad uz mirovinu;

* uvedena naknade za nezaposlene hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji.

Realizacija Izbornog programa HDZ-a: Ministar Medved predstavio jedinstveni Zakon o hrvatskim braniteljima!

U novom zakonu je niz mjera i projekata za bolju integriranost hrvatskih branitelja u sve segmente društva!

Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu

Donijeli smo i Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu - prvi jedinstveni zakon koji uređuje nematerijalna prava osoba nestalih u Domovinskom ratu i njihovih obitelji da saznaju sudbinu svojih članova te postupak njihovog traženja.

Medved: U zadnje tri godine prosjek pronalaska nestalih veći nego u proteklih 10 godina

51.409 preventivnih sistematskih pregleda

Započeli smo s provedbom Programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Do sada je pregledano 51.409 branitelja. Nastavit ćemo voditi brigu i o zdravstvenom stanju naših branitelja te ćemo uvesti dodatne preglede radi ranog otkrivanja onih bolesti koje su najčešći uzroci smrtnosti hrvatskih branitelja.

U prosincu 2018. započeli smo s provođenjem projekta palijativne skrbi u suradnji sa Specijalnom bolnicom za produženo liječenje Duga Resa. U srpnju 2019. sklopljeni su Ugovori o suradnji i s Općom bolnicom Nova Gradiška te s Općom i veteranskom bolnicom „Hrvatski ponos“ Knin.

Stambeno zbrinjavanje & izgradnja stanova

Stambeno smo zbrinuli 1.478 članova obitelji smrtno stradalih hrvatskih branitelja, HRVI i dragovoljaca iz Domovinskog rata, od čega je dodijeljeno 236 stanova te 776 stambenih kredita i 466 financijskih potpora.

Započeli smo izgradnju stanova u Dubrovniku, Imotskom te pripremne radnje za izgradnju stanova u Zagrebu, Makarskoj, Kutini i Podstrani. Očekujemo stambeno zbrinjavanje još 1.000 stradalnika i dragovoljaca iz Domovinskog rata.

Svake godine veći proračun

Od početka mandata kontinuirano se povećava proračun resornog ministarstva. U 2016. proračun je iznosio 913.851.018 kuna te je rastao kroz godine. Za 2019. u proračunu je Ministarstvo osigurano 1.362.777.709 kuna.

Vratili smo pobjedničku Hrvatsku vojsku u Vukovar - Grad Heroj! Nijedna Vlada to dosad nije učinila!

EU projekti: veteranski centri, samozapošljavanje, braniteljske zadruge

Ministarstvo hrvatskih branitelja prvi put planira i provodi EU projekte - za koje je dostupno više od 736 milijuna kuna. Projekti se odnose na uspostavu veteranskih centara, samozapošljavanje, edukaciju, psihosocijalno osnaživanje, jačanje poduzetništva hrvatskih branitelja te članova njihovih obitelji, kao i jačanje kapaciteta udruga iz Domovinskog rata i braniteljskih zadruga.

Planirana je tako izgradnja veteranskih centara - započet će radovi izgradnje u Daruvaru, Petrinji, Sinju i Šibeniku, za što je iz EU fondova osigurano više od 328,8 milijuna kuna.

Ministarstvo će raspisati natječaj, financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, kojim će se potaknuti samozapošljavanje više od 400 nezaposlenih hrvatskih branitelja, nezaposlene djece smrtno stradalih hrvatskih branitelja, djece dragovoljaca Domovinskog rata i djece HRVI-a.

General Filipović ponovno predsjednik ZBGŠ-a: Nema Vlade koja je dosad ovoliko učinila za hrvatske branitelje!

A A A