Vijesti
27. 9. 2019.

Zašto sindikati nisu prikupljali potpise kad je SDP uvodio granicu od 67 godina za odlazak u mirovinu?

(VIDEO) SDP-ova Vlada i ministar Mirando Mrsić donijeli su zakon da se sa 67 godina ide u mirovinu. Ali sindikati tada nisu organizirali referendum. Zašto nisu, neka objasne hrvatskoj javnosti - poručio je Andrej Plenković odgovarajući na pitanja novinara u Bruxellesu.

Ali su ti isti sindikati - nastavio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a - prikupljali potpise za referendum upravo u vrijeme predizborne kampanje za Europski parlament:

- A onda su ti isti SDP-ovci potpisivali da su protiv granice od 67 godina, koju su sami uveli. Toliko o „spontanosti“. „Spontano“ se skupljaju potpisi baš uoči izbora, a nas se optuži za ono što je SDP napravio. Slična je to orkestracija kao u slučaju GONG-ovih napada na buduću potpredsjednicu Europske komisije Dubravku Šuicu.

Očekujem zeleno svjetlo za ulazak u Schengen! Orkestrirana podmetanja GONG-a & SDP-a ne mogu naštetiti Šuici!

Mogućnost rada do 68. godine

Bez obzira na te činjenice, poslušali smo glas 700.000 građana i prihvatili prijedloge referendumske inicijative - dodao je Plenković:

- Istodobno ćemo promijeniti još 6 zakona kako bismo zaposlenicima koji to žele omogućili da rade do 68. godine. Zakoni su u javnom savjetovanju, na Vladi će biti sredinom listopada, a potom u jednom čitanju usvojeni u Hrvatskom saboru.

Svaki će radnik pojedinačno odlučivati želi li u mirovinu sa 65 ili 68 godina

Sve pozitivno iz reforme ostaje na snazi

Pritom je naglasio da je mirovinska reforma u svojoj supstanci i dalje tu, da ostaje sve što je bitno:

- U mandatu naše Vlade prosječna je mirovina porasla za 11.5 posto, a one najniže za - 15. Ukinuli smo generacijsku diskriminacije između umirovljenika, a uveli dodatni staž za majke, ojačali II. mirovinski stup, olakšali pristup III. Stupu... Sve bitno smo napravili.

Pozitivni efekti reforme i dalje su na snazi: povećanje mirovina, međugeneracijska jednakost & dodatni staž za majke

Na pitanje hoće li o izmjeni jednog segmenta mirovinske reforme razgovarati s Europskom komisijom ovih dana u Bruxellesu, predsjednik Plenković je naglasio da je to već pojasnio:

- Ne vidim da će tu biti nekakvih posebnih tema.

O SASTANKU U „BALTAZARU“

Na upit o koalicijskom okupljanju u restoranu ''Baltazar'', kazao je da se radilo o sasvim normalnom sastanku:

- Nije to valjda prvi put u povijesti hrvatskog političkog života da se koalicija sastala izvan Vlade. Doduše, nama jest prvi put - jer smo skromni, ne pijemo, ne jedemo puno, smršavili smo. Uostalom, Kukuriku koalicija je startala iz restorana, i ne sjećam da je to tada bila neka tajna ili „drama“.

A A A