Vijesti
27. 9. 2019.

Donosimo posebni zakon o Vukovaru - za što i sadašnja i buduća Europska komisija ima visoki stupanj razumijevanja

Vukovar je simbol Hrvatske i Domovinskog rata, simbol žrtve i patnje. Stoga svaka Vlada RH ima obavezu pomoći Gradu Heroju i na poseban se način odnositi prema njemu - naglasio je Andrej Plenković u Bruxellesu, gdje se sastao s nizom povjerenika Europske komisije.

Zakon o posebnom statusu Vukovara već je spreman - otkrio je predsjednik Vlade i HDZ-a - ali ga ne želimo staviti na dnevni red dok se ne dogovorimo s Europskom komisijom:

- Vodimo intenzivan dijalog s EK. U dogovoru s njom nastojimo donijeti zakon koji bi dodatno privukao investitore u Vukovar i potaknuo njegov razvoj. I za to postoji visoki stupanj razumijevanja kako u aktualnoj EK, tako i kod buduće predsjednice Ursule von der Leyen.

Europska podrška Vukovaru, demografskoj obnovi i ulasku u Schengen

Nitko kao Vukovar

Razradili smo zakonski okvir koji bi uzeo u obzir sve specifičnosti Vukovara, grada koji je bio razoren, sravnjen sa zemljom, koji je simbol Hrvatske i Domovinskog rata, simbol žrtve i patnje - dodao je:

- Zakon bi omogućio odstupanja od pravila unutarnjeg tržišta EU-a. Primili smo se posla, „kopali“ po arhivama, i našli pojedine slične primjere iz prijašnje europske prakse, čak i iz Njemačke - primjere na koje se kao Hrvatska pozivamo. Kažem „slične“, jer nitko nije proživio ono što je pogodilo Vukovar.

Junckerova poruka podrške uistinu je ohrabrujuća - Lijepa je vijest za sve Vukovarce

Jasna jamstva za Schengen

Što se tiče ulaska u Schengen, Plenković je u izjavi za medije istaknuo da je predsjednik EK Jean-Claude Juncker dao jasna jamstva da će do kraja listopada Europskom vijeću uputiti preporuku da Hrvatska pristupi schengenskom području jer je ispunila sve zadane uvjete:

Juncker: Hrvatska treba postati punopravna članica Schengena!

- Nakon toga, proces donošenja odluke o našem ulasku prenijet će se na države članice. Ispunili smo sve kriterije, koji su objektivni i jasno definirani za svakog, a ako bude nekih otvorenih političkih pitanja, rješavat ćemo ih na Europskom vijeću. Nije realno očekivati pozitivnu odluku tijekom hrvatskog predsjedanja EU-om u prvoj polovici iduće godine budući da nije praksa da zemlja predsjedateljica stavlja na dnevni red tako krupnu političku temu koja se izravno odnosi na nju.

Slovenska blokada? Imamo mehanizme

Napomenuo je da ne očekuje probleme od država koje se protive ulasku Bugarske i Rumunjske u Schengen, dviju zemalja koje od 2011. imaju pozitivnu ocjenu EK o ispunjavanju kriterija.

Odgovorio je i na pitanje o slovenskim prijetnjama o blokadi našeg ulaska u Schengen:

- Slovenija nas neće moći unedogled blokirati. Imamo dovoljne mehanizme kako bismo to spriječili.

Dombrovskis, Hahn, Oettinger, Rinne, Barnier

Nakon što se predsjednik Plenković jučer sastao s novoizabranom predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem i aktualnim predsjednikom EK Jean-Claudom Junckerom, danas je razgovarao s još nizom visokih EU dužnosnika:

* potpredsjednik EK za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis

* povjerenik EK za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn

* povjerenik EK za proračun i ljudske potencijale Guenther Oettinger

* finski premijer Annti Rinne, čija zemlja trenutačno predsjedava EU-om

* glavni EU pregovarač za Brexit Michel Barnier

Teme: provedba Akcijskog plana RH za euro i ulazak u Europski tečajni mehanizam (ERM II), aktualno stanje pregovora o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, Višegodišnji financijski okvir (EU proračun), stanje u jugoistočnoj Europi, hrvatsko predsjedanje EU-om i pripreme za summit o proširenju koji će se tada organizirati u Zagrebu…

Michel & Tusk

Za večeras još je predviđen sastanak s belgijskim premijerom Charlesom Michelom, koji od 1. prosinca preuzima dužnost predsjednika Europskog vijeća. Predsjednik Plenković trodnevni posjet Bruxellesu završit će u subotu - sastankom s predsjednikom EV-a Donaldom Tuskom.

 

A A A