Vijesti
7. 10. 2019.

HDZ nastavio rast, SDP stagnira! Andrej Plenković & Kolinda Grabar-Kitarović najpozitivniji političari!

Prema rezultatima redovitoga mjesečnog istraživanja CRO Demoskop (RTL Danas), naša bi stranka pobijedila na parlamentarnim izborima. HDZ - 27.4% (pola postotnog boda više nego u rujnu). SDP - 24.3% (pad od 0.1 u odnosu na prošli mjesec).

Kontinuirani rast naše stranke

Od samih brojki važniji su trendovi. I prema sličnom istraživanju za Dnevnik Nove TV (Crobarometar), HDZ kontinuirano raste nakon rekonstrukcije Vlade, nastavka pozitivnih ekonomskih pokazatelja i niza međunarodnih postignuća - od kojih izdvajamo imenovanje Dubravke Šuice za potpredsjednicu Europske komisije.

S druge strane, SDP-u je zaustavljen višemjesečni rast na krilima europskih izbora. 

CROBAROMETAR: Povećava se prednost HDZ-a - Jači smo nego SDP i Kolakušić skupa!

Kolakušić & Most oko praga

No vratimo se CRO Demoskopu. Treći izbor i dalje je lista Mislava Kolakušića (6.1%), a slijedi Most - koji se uobičajeno prži u limbu oko izbornog praga (5.5%).

Peti je HSS s 3.5%, a Neovisni za Hrvatsku, koji sveudilj u nazivu stranke imaju sufiks „Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović“, nastavljaju padati - 2.2%.

Pernar & Živi zid ispod 2 posto

Na 7. je mjestu  Bandić Milan - Stranka rada i solidarnosti (2.0), dok ni stranka Ivana Pernara ni njegov bivši Živi zid ne mogu dosegnuti magičnu granicu od dva posto: obje te družine šarlatana, infantilnih agresivaca i nadriliječnika sada su na - 1.9%.

A prošle je godine u listopadu Živi zid bilježio potporu od 12%.

Tu je negdje blizu HNS s 1.7%, a sve ostale stranke - među njima i glasni GLAS bez glasova - ukupno imaju 3.8%. Neodlučnih je birača 11%.

Pozitiva - 3 naših od 4 vodećih

Na ljestvici najpozitivnijih političara 1. poziciju preuzeo je predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković s  11.2%, a predsjednica Republike i naša kandidatkinja za novi mandat na Pantovčaku Kolinda Grabar-Kitarović u listopadu je na - 10.4%.

Uz predsjednicu će stati većina hrvatskog naroda i ona će pobijediti!

Njezin gnjevni izazivač Zoran Milanović najpozitivniji je za 7.6% ispitanika, a vodeći kvartet zatvara ministar financija dr. sc. Zdravko Marić s 3.6%

Pernar ispred Škore, Kolakušić ispred Bernardića

Slijede Ivan Pernar (2.9%), Miroslav Škoro (2.7), Mislav Kolakušić (2.6) i Davor Bernardić (2.3) - sva trojica ispod 3 posto.

Za petinu ispitanika (22%) nitko od političara nije najpozitivniji. Ne zna njih 11.2%.

Negativa - Milanovićev skok od 7 milja

Andrej Plenković istodobno je i najpozitivniji i najnegativniji političar - kako to redovito biva za premijere kada donose velike odluke i provode reforme koje se nikada ne mogu svidjeti svima. Predsjednik HDZ-a i Vlade ovog je mjeseca na 19.7%.

Potom su na ljestvici najnegativnijih Milorad Pupovac (12.5%), Zoran Milanović (s 9% ima dvostruko više nego u rujnu) i Kolinda Grabar-Kitarović (7%).

Predsjednica. Zato što vjerujem u Hrvatsku

Dakle, poigrajmo se malo brojkama: predsjednica je za 2.8% „pozitivnija„ od SDP-ova kandidata, a on je pak „negativniji“ od nje za 2.0%.

PREDSJEDNICA. Zato što vjerujem u Hrvatsku!

9.8% da su svi političari negativni

Slijede očito ne pretjerano relevantni Bernardić, barem ne u odnosu na SDP-ova predsjedničkog kandidata  (4.6% građana najnegativnije ga ocjenjuje), Lovro Kuščević (3.1) & Milan Bandić (3.0).

Da su svi političari negativni, misli 9.8% ispitanika, a ne zna njih 12.8%.

A A A