Vijesti
7. 10. 2019.

Predsjednik Plenković čestitao Dan neovisnosti: Hrabrost hrvatskih branitelja putokaz nam je svima za još bolju Hrvatsku

Ostvaren je stoljetni san hrvatskog naroda o suverenoj, samostalnoj i demokratskoj državi, koju danas gospodarski razvijamo i snažno međunarodno pozicioniramo kao zemlju koja drži do svog identiteta i nacionalnih interesa. Stoga se sa zahvalnošću, ponosom i punim poštovanjem prisjećamo predvodničke uloge dr. Franje Tuđmana i herojstva hrvatskih branitelja - istaknuo je Andrej Plenković.

Čestitku predsjednik Vlade i HDZ-a donosimo u cijelosti:

Samostalnost & suverenost

Obilježavamo 28. godišnjicu sjednice Hrvatskog sabora, održane u zgradi INA-e dan nakon raketiranja Banskih dvora i u okolnostima prijetnje novih zračnih napada na Zagreb, na kojoj je donesena odluka o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama bivše SFRJ. Time je nakon isteka tromjesečnog moratorija provedena Ustavna odluka o samostalnosti i suverenosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine.

Predvodnička uloga dr. Tuđmana

Ostvaren je time stoljetni san hrvatskog naroda za suverenom, samostalnom i demokratskom državom, koju danas gospodarski razvijamo i snažno međunarodno pozicioniramo kao zemlju koja drži do svog identiteta i nacionalnih interesa. Stoga se sa zahvalnošću, ponosom i punim poštovanjem prisjećamo predvodničke uloge prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te herojstva hrvatskih branitelja i svih koji su u Domovinskom ratu utkali svoje živote u slobodu Hrvatske.

Međunarodni angažman kakav RH još nije imala

Današnja Hrvatska ostvarila je sve svoje strateške ciljeve te je angažirana članica Europske unije i NATO-a.

Nakon nešto više od šest godina članstva pred Hrvatskom je odgovorna zadaća predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine. Kao najmlađa država članica, svega tri desetljeća od stjecanja neovisnosti, bit ćemo u prigodi predsjedati Unijom od pola milijarde stanovnika, što će biti izrazito intenzivno razdoblje, ali i međunarodni angažman kakav Hrvatska još nije imala.

ZA kvalitetniji život svih hrvatskih ljudi

Hrabrost i požrtvovnost hrvatskih branitelja u ostvarivanju slobodne i samostalne države putokaz nam je svima da se zajedno, svakog dana, zalažemo za još bolju Hrvatsku te kvalitetniji i prosperitetniji život svih hrvatskih ljudi.

Hrvaticama i Hrvatima i svim našim sugrađanima u zemlji i inozemstvu, u ime hrvatske Vlade i u svoje osobno ime čestitam Dan neovisnosti!

 

 

A A A