Vijesti
11. 10. 2019.

Otkrivanje biste Marka Veselice poruka je hrvatske slobode, žrtve i domoljublja

Velikan i mučenik, više od 11 godina proveo je u zatvorima za ideju slobode i demokracije. To je bila žrtva koju je dao Domovini u svojoj neizmjernoj, istinskoj ljubavi za Hrvatsku. Dr. Veselica zaslužuje najdublje poštovanje u kolektivnom sjećanju hrvatskog naroda - poručio je Andrej Plenković otkrivajući bistu Marku Veselici.

Predsjednik Vlade i HDZ-a otkrio je u Sinju bistu dr. sc. Marka Veselice zajedno s članovima njegove obitelji i gradonačelnicom Kristinom Križanac.

U toj je prigodi poručio da je od najranijeg djetinjstva upoznat s mukom i patnjom njegove obitelji, s obzirom da od prvog razreda osnovne škole poznaje nećake Marka Veselice. 

Neizmjerna ljubav prema Domovini

Istaknuo je da je Veselica proveo više od 11 godina u zatvorima za ideju slobode i Hrvatske.

- To je žrtva koju je Marko Veselica Domovini. To je neizmjerna, istinska ljubav osobe koja je osjećala Hrvatsku u svakom trenutku svog života. Dao je doprinos ne štedeći sebe. Njegova obitelj, njegova supruga Božena i najbliži znaju koliko su zajedno s njim propatili u godinama kada je bio u zatvoru. Drago mi je da je doživio slobodu naše Hrvatske - kazao je predsjednik Plenković i upozorio da se zbog toga djelo Marka Veselice nikada ne smije prepustiti zaboravu.

Simbolika biste

Ukazao je i na simboliku biste Marka Veselice koja se nalazi samo nekoliko metara od samostana Čudotvorne Gospe Sinjske, koja nosi duhovnu snagu za Cetinsku krajinu, i to na šetalištu blaženog kardinala Alojzija Stepinca, još jednoga hrvatskog velikana i mučenika.

- Zato je otkrivanje biste Marku Veselici poruka hrvatske slobode, poruka hrvatske žrtve i poruka domoljublja. Veliko priznanje njegovoj obitelji, ali i svim Sinjanima, cijeloj Cetinskoj krajini, cijeloj Dalmaciji i Markovoj voljenoj Hrvatskoj - poručio je predsjednik Plenković izrazivši zahvalnost što je imao prigodu poznavati Marka Veselicu.

Jedan od predvodnika hrvatske slobode

Predsjednik Plenković kazao je da je odgovornost na svima nama da dr. sc. Marka Veselicu adekvatno valoriziramo ne samo bistom i činjenicom da mu je Gradsko vijeće dodijelilo nagradu, već i u kulturi našega kolektivnog sjećanja, naše suvremene povijesti - da u njoj dobije mjesto kakvo i zaslužuje kao jedan od predvodnika hrvatske slobode i Hrvatskog proljeća.

- Marko Veselica, zajedno s drugim hrvatskim proljećarima koji su prije gotovo 50 godina artikulirali ideju slobode, ideju demokracije i hrvatske države, zaslužuje naše najdublje poštovanje.

A A A