Vijesti
15. 10. 2019.

U Europi se osuda zločinačkog komunizma podrazumijeva, ali u Hrvatskoj neki to ne mogu prelomiti preko usta

Petar Škorić komentirao je Rezoluciju „Važnost europskog sjećanja za budućnost Europe“, kojom je Europski parlament pozvao „sve države članice EU-a da provedu jasno i principijelno preispitivanje zločina i djela agresije koje su počinili totalitarni komunistički režimi i nacistički režim“.

Javna i nedvosmislena osuda komunizma kao totalitarnog sustava koji je cijelom svijetu nanio toliko zla dio je načela i vrijednosti Europske unije - naglasio je predsjednik splitskog HDZ-a i naš saborski zastupnik:

- Iako se osuda toga zločinačkog sustava u Europi podrazumijeva, u Hrvatskoj takvo što neki dijelovi društva nikada neće moći „prelomiti“ preko svojih usta, a taj sustav im i dalje služi kao temeljna ideologija ili u najmanju ruku dio prošlosti kojeg se rado prisjete. 

Jasna distinkcija demokratskog antifašizma i komunizma 

Prije mnogo godina naš ugledni akademik Ivan Supek, koji je bio hrvatski ljevičar - nastavio je Petar Škorić - kazao je da se današnji hrvatski komunisti nemaju pravo uspoređivati s europskim antifašistima: 

- Jer su europski antifašisti nakon II. svjetskog rata odveli svoje zemlje u parlamentarnu demokraciju, a oni hrvatski u komunističku diktaturu i novi totalitarizam. Europa je napravila vrlo jasnu distinkciju antifašizma i komunizma, istinskog antifašizma koji je težio širenju slobode i demokracije te, s druge strane, komunizma koji je porobljavao naroda.

Predsjednici nikada neće oprostiti 

Dodao je da „ti dijelovi hrvatskog društva nikada neće moći oprostiti predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović jer je 'izbacila' Titovu bistu s Pantovčaka“. 

Tim skupinama je taj potez najveći krimen, jer je time i simbolično predsjednica raskrstila s mračnim dijelom povijesti koji su oni ili gradili ili se njime ponosili - zaključio je Škorić.

 

A A A