Vijesti
16. 10. 2019.

Godina podizanja životnog standarda, stvaranja radnih mjesta, ubrzanog razvoja & ostvarivanja nacionalnih interesa!

U Izvješću koje je podnio Hrvatskom saboru o radu Vlade koju predvodi u 3. godini mandata, predsjednik Andrej Plenković ne samo što je iznio pozamašni katalog svih naših postignuća, potkrijepivši ga - na SDP-ovu žalost - konkretnim  brojkama, nego je i najavio novo povećanje „minimalca“ i neoporezivog dijela dohotka, nove demografske mjere & novi rast plaća u školstvu.

Plenkovićev „govor o stanju nacije“, kako su ga nazvali mediji, u cijelosti možete pročitati na donjem linku, a mi u nastavku donosimo ključne naglaske:

Godina podizanja životnog standarda i ubrzanog razvoja

3 PLODOTVORNE GODINE

Imam čast izvijestiti vas o radu naše Vlade u 3. godini mandata - u kojoj smo očuvali političku stabilnost, učvrstili gospodarski rast te nastavili s podizanjem plaća, poreznim rasterećenjima i reformama, znatno povećali korištenje EU fondova i vratili Hrvatskoj investicijski rejting.

4 STUPA POLITIKE VLADE RH

Izvješće ću predstaviti kroz četiri glavna stupa na kojima počiva politika Vlade RH: 1. Pravna sigurnost 2. Konkurentnije gospodarstvo i ravnomjerniji razvoj 3. Zaštita obitelji, tolerantnog i pravednog društva. 4. Jača i sigurnija Hrvatska u Europi i svijetu.

Danas, iako je još mnogo posla pred nama, možemo ustvrditi da smo na svim tim područjima ostvarili znatni napredak i postigli opipljive rezultate na političkoj, gospodarskoj i društvenoj razini.

NERIJEŠENI PREDMETI: S 530.000 NA 350.000

Reorganizirali smo mrežu pravosudnih tijela te osigurali bolju dostupnost sudova građanima. Prije 3 godine, zatekli smo gotovo 530.000 neriješenih predmeta, a do ljeta 2019. broj je pao na 350.000. Ukupni broj pravosudnih tijela smanjili smo sa 116 na 108.

BLOKIRANI GRAĐANI: S 325.000 NA 251.000

Paketom zakona, broj blokiranih građana smanjen je s 325.000 u ožujku 2018. na 251.000 u kolovozu ove godine, a iznos blokada kod FINA-e u istom je razdoblju smanjen s 43 na 17 milijardi kuna.

DIGITALIZACIJA: 750.000 KORISNIKA SUSTAVA e-Građani

Birokratizirana javna uprava odlazi u povijest, a gradimo učinkovitu i digitaliziranu upravu koja je na usluzi građanima. Broj korisnika sustava e-Građani - koji pruža više od 60 elektroničkih usluga, poput e-Matice, e-Dnevnika, e-Poslovanja ili e-Pristojbe – dosegao je 750.000.

DECENTRALIZACIJA & PARNERSTVO S LOKALNIM JEDINICAMA

Radimo na fiskalnoj i funkcionalnoj decentralizaciji Hrvatske, održali smo 10 sjednica Vlade izvan Zagreba, diljem Lijepe Naše, na kojima smo za razvoj dotičnih županija, gradova i općina ugovorili projekte vrijedne 25.6 milijardi kuna. Održano je i 6 sastanaka sa županima.

RAVNOMJERNI REGIONALNI RAZVOJ

Nacionalna i europska sredstva usmjeravamo u ravnomjerni regionalni razvoj svih dijelova RH. U tu svrhu smo s 574 milijuna kuna financirali gotovo 2.000 važnih projekata te pomogli županijama, gradovima i općinama u sufinanciranju gotovo 800 projekata iz EU fondova.

103.000 NOVIH RADNIH MJESTA

U politike zapošljavanja uloženo je 6.5 milijardi kuna. Broj zaposlenih u srpnju dosegnuo je 1.578.000. To je najveći broj zaposlenih u RH od neovisnosti! U svega 3 godine stvorili smo 103.000 novih radnih mjesta!

PONUDA O DALJNJEM RASTU PLAĆA U ŠKOLSTVU

Nudimo povećanje od 6.12% svim državnim i javnim službenicima u idućoj godini, u 3 vala povećanja od po 2%. Kako bismo to mogli osigurati, odgađamo smanjenje stope PDV-a za 1 postotni bod, koje je bilo planirano od 1. siječnja.

VEĆI PRORAČUN ZA ZNANOST I OBRAZOVANJE

Povećali smo izdatke za znanost i obrazovanje za gotovo 3 milijarde kuna, od čega gotovo 2 milijarde za materijalna prava zaposlenika. Kurikularna reforma od ove školske godine uvedena je u sve osnovne i srednje škole. Donijeli smo 40 novih kurikuluma.

DEMOGRAFSKE MJERE & ZAUSTAVLJANJE NEGATIVNOG TRENDA

Demografskim mjerama te rastom plaća, i prosječne i minimalne, uspjeli smo zaustaviti negativne trendove demografskih kretanja. Tako se 2018. rodilo 417 djece više nego godinu prije. Od 1. travnja 2020. roditeljske naknade za drugih 6 mjeseci porodiljnog povećat će se na 5.600 kuna - što je gotovo 3.000 kuna više nego prije 3 godine (2.660 kn)! Tom će mjerom više od 60% roditelja zadržati punu neto plaću.

Povećani su i porezni odbici za djecu i druge uzdržavane članove s naglašenom progresijom za brojnije hrvatske obitelji. Dodatno, iznos neoporezive potpore za novorođenče povećan je 3 puta, s 3.326 na 10.000 kn!

NOVO POVEĆANJE „MINIMALCA“  & NEOPOREZIVOG DOHOTKA

Prosječna je plaća u našem mandatu porasla za 846 kuna, što je 3.5 puta više nego za prethodne tri Vlade! Povećana je i minimalna plaća za 504 kuna, na 3.000 neto, što je 2 puta više nego u razdoblju triju prijašnjih Vlada!

Povećan je osnovni osobni odbitak, kao neoporezivi dio dohotka,  s 2.600 na 3.800 kn, a sada ga podižemo na 4.000 i ujedno najavljujemo daljnje, znatno povećanje minimalne plaće nakon konzultacija sa socijalnim partnerima.

SMANJENJE JAVNOG DUGA & RAST NA ZDRAVIM TEMELJIMA

Među vodećim smo državama EU-a po brzini smanjenja javnog duga. Njegov udio u BDP-u iznosio je 2015. više od 84%, dok će do kraja 2019. pasti na 71.7, a do kraja 2021. na - 65!

Istodobno, 2 godine ostvarujemo suficit, a BDP kontinuirano raste po stopi do 3%, ali sada na zdravim temeljima - bez zaduživanja na teret današnjih i budućih naraštaja kao u SDP-ovu mandatu!

UBRZANO POVLAČENJE EU SREDSTAVA

Znatno smo ubrzali i povlačenje novca iz EU fondova: već je isplaćeno više od četvrtine omotnice od 80 milijardi kn, a ugovoreno je 76% tih sredstava (61 mlrd.). A zatekli smo, ne zaboravimo, samo - 9%!

REKORDNA INOZEMNA ULAGANJA

Od 2017. naovamo imamo dosad nezabilježenih 1.8 mlrd. € izravnih inozemnih ulaganja, kao jedne od ključnih poluga razvoja zemlje!

3 REKORDNE TURISTIČKE GODINE ZAREDOM

3 godine zaredom rušimo i turističke rekorde: broj noćenja porastao je za 16%, dolazaka za 20, a prihoda za - 17! Samo ove godine očekujemo preko milijarde € investicija u turizmu.

VIŠI KREDITNI REJTING - NIŽE KAMATE

O povjerenju u našu ekonomsku stabilnost najbolje govori činjenica da su 2 od 3 najveće svjetske agencije podigle kreditni rejting RH na razinu investicijskog.

Bolja krvna slika hrvatskog gospodarstva omogućila nam je povoljnija refinanciranja, tako da su kamate na javni dug pale s 12 na ispod 9 milijardi kuna. Smanjene su i kamate na kredite građana i poduzetnika, a očekujemo nastavak tog trenda.

POREZNO RASTEREĆENJE I GRAĐANA I PODUZETNIŠTVA

Pojednostavili smo porezni sustav i učinili ga stabilnijim i pravednijim. Kroz prva 3 kruga porezne reforme, rasteretili smo i građane i poduzetnike za 6.5 milijardi kuna, a danas je posljednji dan javnog savjetovanja za nova porezna rasterećenja.

Snizili smo stopu poreza na dobit s 20 na 18%, a za male i srednje poduzetnike na 12%, a zadnjim prijedlogom izmjena i dizanjem praga na 7.5 milijuna kuna u Hrvatskoj će 93% poduzetnika plaćati upravo ovu nižu stopu od 12%.

ADMINISTRATIVNO RASTEREĆENJE GOSPODARSTVA

Jedan od ključnih ciljeva Programa naše Vlade jest osigurati trajni i održivi gospodarski rast. Provedbom tri Akcijska plana administrativno ćemo rasteretiti gospodarstvo za 2.7 milijarde kuna.

ULAZAK U EUROZONU

Aktivno radimo na ispunjavanju mjera iz Strategije za uvođenje eura i Akcijskog plana za ulazak u ERM II. Naš je strateški interes da do kraja idućeg mandata usvojimo euro kao valutu, čime ćemo dodatno učvrstiti hrvatsko gospodarstvo.

Hrvatska je najeuriziranija država EU-a izvan eurozone. Štednja stanovništva u eurima nikad nije pala ispod 66%, a udio kredita u kunama s valutnom klauzulom u eurima nikad nije pao ispod 47%. Analiza ekonomskih koristi i troškova pokazala je da će koristi od uvođenja eura biti znatne i trajne.

7.000 VIŠE OPG-ova

Provodimo mjere usmjerene na rast poljoprivredne proizvodnje, povećanje njenog obujma i zaštitu dohotka poljoprivrednika. Broj poljoprivrednih gospodarstava povećao se za 7 tisuća u odnosu na početak našeg mandata.

ZAŠTITA DIGNITETA DOMOVINSKOG RATA

Odlučno štitimo dostojanstvo hrvatskih branitelja te promičemo istinu o pravednom Domovinskom ratu, što je naša moralna dužnost. Jer bio bi to poraz Hrvatske da djeca i mladi nisu ponosni na žrtvu i herojstvo generacija zahvaljujući kojima smo danas slobodni ljudi!

POVRATAK HV-a U VUKOVAR & ZAKON O HRVATSKIM BRANITELJIMA

Donijeli smo jedinstveni Zakon o pravima hrvatskih branitelja, a pobjedničku Hrvatsku vojsku vratili u Vukovar, Grad Heroj, u Udbinu, Varaždin, Sinj, Ploče. Potkraj 2019. vraćamo je i u Pulu!

Vratili smo i dignitet hrvatskom vojniku, poboljšali mu materijalna prava te uvjete života i rada. Nastavljamo jačati HV koja je jamac sigurnosti.

ZAŠTITA GRANICE & ULAZAK U SCHENGEN

Jačamo i hrvatsku policiju, koja čvrsto štiti i našu i EU granicu od ilegalnih migracija. Ispunili smo svih 270 preporuka za ulazak u Schengen i očekujemo da će Europska komisija potvrditi našu spremnost za članstvo.

PELJEŠKI MOST & 30. SVIBNJA!

EU novcem gradimo Pelješki most - kojim ćemo oživotvoriti nacionalni san o teritorijalnom spajanju Lijepe Naše! Vraćamo 30. svibnja kao Dan državnosti, a uvodimo 18. studenog kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata & Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

A A A