Vijesti
25. 10. 2019.

Akademik Reiner na ustoličenju japanskog cara Naruhita!

(PHOTO) Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, kao predstavnik Republike Hrvatske i izaslanik predsjednice RH, sudjelovao je na svečanosti ustoličenja japanskog cara Naruhita. Tijekom službenog posjeta Japanu sastao se s nizom visokih dužnosnika na temu daljnjeg razvoja odnosa između dviju država.

Simbol države & jedinstva japanskog naroda

Svečanosti koja je održana u utorak u Carskoj palači u Tokiju - u organizaciji japanske Vlade - nazočili su uzvanici iz više od 180 zemalja: princ Charles od Walesa, princ Albert od Monaca, kraljevski parovi Belgije, Nizozemske, Norveške, Španjolske i Švedske, prijestolonasljednici Danske i Saudijske Arabije te predsjednici Brazila, Bugarske, Estonije, Finske, Latvije, Litve, Njemačke, Mađarske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Ukrajine…

Car Naruhito, kojem je pripalo prijestolje 1. svibnja nakon abdikacije njegovog oca Akihita, poručio je da će u svojoj vladavini postupati u skladu s Ustavom i obavljati svoju dužnost kao simbol države i jedinstva japanskog naroda.

Nakon predsjednika SAD-a, Jandroković je drugi strani dužnosnik s kojim se sastao japanski carski par!

Nakon ceremonije ustoličenja, predsjednik Vlade Japana Shinzo Abe čestitao je caru Naruhitu i carici Masako te u obraćanju ponovno istaknuo ulogu cara kao simbola japanske države i naroda.

Susret s japanskim premijerom …

Akademik Reiner potom je u srijedu sudjelovao i na svečanom prijemu koji je u čast ustoličenja novog cara organizirao predsjednik Vlade Japana Shinzo Abe.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora iskoristio je kratak susret s premijerom Abeom kako bi mu zahvalio na gostoprimstvu i pozvao ga u posjet Hrvatskoj.

… ministrom vanjskih poslova …

Tijekom prijema Reiner je razgovarao i s ministrom vanjskih poslova Japana Toshimitsuom Motegijem o predstojećem hrvatskom predsjedanju Europskom unijom te budućnosti EU-a i njenim odnosima s Japanom, posebice u svjetlu potpisivanja Sporazuma o gospodarskom partnerstvu koji, kako je istaknuo ministar, već pokazuje rezultate.

… ministrom obrane …

Potpredsjednik Sabora susreo se i s japanskim ministrom obrane Tarom Konom, s kojim je razgovarao o hrvatskoj obrambenoj industriji.

-  Hrvatska svoje visokokvalitetne proizvode izvozi u mnoge zemlje svijeta i rado bismo da i Japan bude jedan od kupaca - rekao je Reiner.

… i ministrom financija

Sa zamjenikom predsjednika Vlade i ministrom financija Tarom Asom Reiner je razgovarao o Kući japansko-hrvatskog prijateljstva u gradu Tokamachiju i o obnovi grada Nagasakija, povezujući je s primjerima obnove hrvatskih gradova stradalih u velikosrpskoj agresiji.

Sve bolji odnosi dviju zemalja

U nastavku svoga službenog posjeta, akademik Reiner susreo se s potpredsjednicima obaju domova parlamenta Japana, voditeljem Japansko-hrvatske parlamentarne skupine prijateljstva i ministrom za obnovu Japana.

Na sastanku s potpredsjednikom Zastupničkog doma (donji dom) parlamenta Japana Hirotakom Akamatsuom potvrđeni su vrlo dobri odnosi Hrvatske i Japana. Sugovornici su se složili da je politički dijalog sve učestaliji, a da gospodarska suradnja počiva na vrlo čvrstim temeljima.

Energetika & transport - Veliki potencijal suradnje

Sugovornici su se složili da Hrvatska i Japan imaju velik potencijal suradnje u području energetike i transporta.

- Voljeli bismo vidjeti japanska ulaganja u projekte od strateške važnosti za RH, poput izgradnje LNG terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku, projekta koji ima za cilj osigurati energetske potrebe i povećati sigurnost opskrbe putem novog opskrbnog pravca prirodnog plina za zemlje srednje i jugoistočne Europe - kazao je Reiner.

Također, spomenuo je snažne potencijale hrvatskih luka Rijeka, Zadar i Ploče, a posebno je istaknuo prednosti luke Rijeka, koja je smještena duboko u europskom kontinentu i koja japanskim izvoznicima može poslužiti kao vrata za ulazak na tržišta država srednje i jugoistočne Europe te skratiti vrijeme plovidbe za čak pet dana u odnosu na sjevernoeuropske luke.

Rast broja japanskih turista & izvoz tune

U nastavku razgovora, potpredsjednik Sabora kazao je da velik potencijal za suradnju postoji i u području turizma jer broj japanskih turista iz godine u godinu raste.

- U 2018. godini 12 posto više japanskih turista posjetilo je Hrvatsku i to nas vrlo veseli.

Potpredsjednik Akamatsu izrazio je nadu u povećanje hrvatskog uvoza u Japan, posebno u svjetlu potpisivanja Sporazuma o gospodarskom partnerstvu između Europske unije i Japana. Dodao je da Japan uvozi iz RH visokokvalitetnu tunu - koja čini više od 30 posto hrvatskoga izvoza u Japan. Akademik Reiner rekao je da Hrvatska radi na unapređenju uzgoja tune i da iznimno cijeni japansko tržište koje je vrlo zainteresirano za ovaj hrvatski proizvod.

U nastavku susreta razgovaralo se o suradnji Hrvatske i Japana u međunarodnim organizacijama te je tom prilikom potpredsjednik Sabora Reiner zahvalio na kontinuiranoj podršci Japana za uključivanjem Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Lipanjski posjet predsjednika Hrvatskog sabora

Na sastanku s potpredsjednikom Savjetničkog doma (gornji dom japanskog parlamenta) Toshiom Ogawom, potpredsjednik Sabora Reiner rekao je kako je kruna bilateralnih odnosa Hrvatske i Japana bio posjet predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića Japanu u lipnju ove godine.

Gordan Jandroković započeo službeni posjet Japanu sastankom s premijerom Shinzom Abeom

- Vjerujem da je parlamentarna diplomacija vrlo važan čimbenik u sveukupnoj suradnji dviju država - rekao je Reiner i dodao da parlamentarci, s obzirom na to da dolaze iz različitih političkih opcija i iz različitih profesija, na taj način mogu puno brže širiti kontakte i predstavljati poslovne potencijale svoje zemlje.

Uvođenje izravnih zračnih linija

Potpredsjednik Ogawa izrazio je zadovoljstvo stupanjem na snagu Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja kojim će se ojačati poslovna suradnja dviju zemalja. Dodao je da se nada da će uskoro biti završena procedura za potpisivanje Ugovora o zračnom prijevozu te kako bi uvođenje izravnih zračnih linija pridonijelo većoj turističkoj razmjeni.

U nastavku susreta bilo je riječi o intenziviranju gospodarske suradnje i jačanju japanskih investicija. Potpredsjednik Sabora Reiner pozvao je na ulaganje u Hrvatsku, posebno u sektor željezničke infrastrukture i energetike. Sugovornici su se složili da Hrvatska i Japan, iako na različitim stranama svijeta, dijele slične vrijednosti - poput vladavine prava i demokracije.

Hrvatsko-japanska parlamentarna skupina prijateljstva

Potpredsjednik Sabora održao je sastanak i s članovima Japansko-hrvatske parlamentarne skupine prijateljstva, na čelu s voditeljem Nobuom Kishijem. Obostrano je izražena želja za intenziviranjem suradnje te je Reiner uputio poziv Japansko-hrvatskoj parlamentarnoj skupini prijateljstva za posjet Hrvatskom saboru.

- Nadam se da će se naše dvije skupine prijateljstva uskoro i susresti, budući da je njihov zadnji susret bio davne 2005. kada su hrvatski parlamentarci boravili u Japanu.

Akademik Reiner je dodao da je Hrvatsko-japanska međuparlamentarna skupina prijateljstva Hrvatskog sabora jedna od najstarijih skupina prijateljstva, osnovana još 1996. godine.

- U ovom sazivu Sabora Skupina ima 22 člana, uključujući i mene, što pokazuje da je puno zastupnika zainteresirano za još bolju suradnju s japanskim parlamentom.

Odnosi Japana i EU-a

U nastavku razgovora bilo je riječi o odnosima Japana i Europske unije, posebno u svjetlu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a početkom 2020. godine.

- Hrvatska će se i za vrijeme svog predsjedanja snažno zalagati za jačanje suradnje Europske unije i Japana, rekao je Reiner i dodao da će se u studenom u Zagrebu održati tribina (u organizaciji Instituta za razvoj i međunarodne odnose & Veleposlanstvom Japana) na temu „Proširenje suradnje između Japana i Europske unije: nove mogućnosti za hrvatsko predsjedanje EU-om“, koja će okupiti brojne stručnjake iz Hrvatske i Japana.

Potpredsjednik Sabora i zastupnik Kishi razgovarali su i o mogućnostima suradnje u području vojne opreme te o migracijama kao velikom izazovu s kojim se suočava Europska unija.

S japanskim ministrom za obnovu

Službeni dio posjeta Japanu potpredsjednik Sabora Reiner zaključio je sastankom s ministrom za obnovu Kazunorijem Tanakom. Akademik Reiner izrazio je žaljenje zbog velikog broja poginulih i ogromne štete kada je tajfun Hagibis prije deset dana poharao Japan.

- Izražavam sućut uime Hrvatskog sabora i u svoje osobno ime cijelom japanskom narodu. Nadam se da će obnova razorenih područja biti brza i učinkovita, rekao je Reiner.

Gordan Jandroković položio vijenac za sve žrtve atomskog bombardiranja Hirošime i Nagasakija

Sugovornici su razgovarali o obnovi područja razorenih u prirodnim katastrofama koje često pogađaju Japan. Ministar Tanaka posjetio je Hrvatsku u kolovozu ove godine u ulozi parlamentarnog zastupnika te mu je potpredsjednik Sabora Reiner čestitao na preuzimanju nove, vrlo zahtjevne dužnosti.

A A A