Vijesti
26. 10. 2019.

Iz Strasbourga: Odgovornost je svih nas suzbijati i obeshrabrivati mržnju & promicati stvarnu ravnopravnost žena!

Drugog, završnog dana Europske konferencije predsjednika parlamenata država članica Vijeća Europe, Gordan Jandroković održao je govor na temu "Žene u politici i javnom diskursu".

Opredjeljenje za jednakost - preduvjet istinske demokracije

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a istaknuo je u svom obraćanju da je opredjeljenje za jednakost preduvjet istinske demokracije te da u većini društava postoji široko suglasje o tome da žene moraju biti ravnopravne s muškarcima u procesu političkog i javnog odlučivanja:

- Stvarnu ravnopravnost, međutim, neka društva teško postižu uslijed niza prepreka: izborni sustavi, funkcioniranje političkih stranaka, uloge i vrijednosti u pojedinim obiteljskim modelima... Glavni problem ipak leži u činjenici da nije došlo do istinske promjene u svijesti ljudi i njihovom političkom ponašanju.

Pozitivni trend rasta sudjelovanja žena

S druge strane, mnoga društva pokazuju pozitivni trend rasta sudjelovanja žena u političkom i javnom životu - nastavio je Jandroković - jer su uvela niz zaštitnih instrumenata radi ukidanja diskriminacije, od pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do posebnih zakona koji propisuju kvote na izbornim listama:

- Ali, nije dovoljno isključivo se oslanjati na zaštitne mehanizme, kvote i provedbu afirmativnih mjera, već je potreban cjeloviti pristup, prije svega obrazovanje mladih i stalno upozoravanje na primjere neravnopravnosti. Pritom svi koji se bave politikom imaju obvezu suzbijanja i osuđivanja svakog oblika govora mržnje prema ženama, i ne samo prema njima, te promoviranja pozitivnog pristupa i kontinuiranog pozivanja na suzdržavanje od neprihvatljivog izražavanja.

Osuđivanje nesnošljivosti & isključivosti

Na svim je dijelovima društva, a posebno na političarima i medijima, odgovornost da stvaraju društvenu klimu koja osuđuje i obeshrabruje mržnju, nesnošljivost i isključivost te da djeluju u prevenciji i sankcioniranju takvih nedjela! - zaključio je predsjednik Sabora.

ZAJEDNO ZA TEMELJNE EUROPSKE VRIJEDNOSTI

Prije obraćanja o ženama u politici, Gordan Jandroković održao je govore i o druge dvije glavne teme Europske konferencije - „Naš zajednički europski dom: sljedećih 70 godina“ & „Provedba UN-ove Agende 2030 i ciljevi održivog razvoja“.

Odlučni smo u promicanju temeljnih europskih vrijednosti za koje su Hrvati platili veliku cijenu u Domovinskom ratu! Podjele su dovele do sve većeg populizma u EU-u, do neargumentiranih kritika svega onog što se pažljivo gradilo u 70 godina, ali i do nepovjerenja građana u sposobnost europskih institucija. Na te se izazove može odgovoriti jedino zajednički - poručio je.

Odlučni smo u promicanju temeljnih europskih vrijednosti za koje su Hrvati platili veliku cijenu u Domovinskom ratu!

Jandroković na Europskoj konferenciji predsjednika parlamenata država članica...

A A A