Vijesti
27. 10. 2019.

Župan Žinić najoštrije osudio oskvrnuće i devastaciju Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Sisku

Ponosan sam na burnu reakciju građana koji su pokazali da neće dopustiti da neodgovorni pojedinci blate naše svetinje, zajedničko pamćenje i zahvalnost onima koji su svoje živote darovali Domovini kako bismo mi danas živjeli u slobodi - poručio je Ivo Žinić, i sam hrvatski branitelj.

Zasad nepoznati vandali devastirali su Spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u sisačkom Parku dr. Franje Tuđmana. Što li to ružnog i tužnog mora biti u glavama i srcima tih likova da na vječni plamen za heroje koji su dali živote za sve nas naslažu i zapale koševe za smeće.

Priopćenje sisačko-moslavačkog župana i predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Ive Žinića, ratnog zapovjednika i bojnika HV-a, prenosimo u cijelosti:

Nekima ništa nije sveto

U noći 26. na 27. listopada 2019. u Sisku, „gradu hrvatskih pobjeda“, dogodio se najgori mogući vandalski čin. Oskrnavljen je i uništen spomenik hrvatskim braniteljima, ljudima koji su taj grad obranili od najvećeg zla koje se pojavilo krajem 20. stoljeća .

Postoje, nažalost, ljudi kojima ništa nije sveto, koji nalaze posebno, izopačeno zadovoljstvo u blaćenju i uništavanju mjesta sjećanja i pijeteta.

Ne smijemo odmahnuti rukom

Postoje isto tako situacije kada ne možemo i ne smijemo odmahnuti rukom, lakonski okriviti pijanstvo, nedostatak kućnog odgoja i poštovanja prema općeprihvaćenim vrijednostima.

Sisački spomenik poginulim hrvatskim braniteljima, u parku posvećenom prvom hrvatskom predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku upravo tih hrvatskih vitezova, simbol je najsvetijih vrijednosti Domovinskog rata i ove države, u kojoj neki mogu i na ovaj način iskazati nepoštivanje, podcjenjivanje, možda čak i mržnju prema svemu što taj spomenik predstavlja.

Ponos na slavne hrvatske vitezove

Iako su ovakvi slučajevi vandalizma u Sisku rijetki i ne predstavljaju pravilo, smatram da nikako ne treba podcijeniti ovaj čin vandalizma, zatvarati oči pravdajući ga statistikom, pijanstvom ili ludošću i čekati da ovakvi incidenti postanu svakodnevna praksa.

Ne želimo živjeti u gradu, županiji i državi gdje treba čuvati spomenike, stražariti pokraj njih i motriti ih skrivenim kamerama. Stanje društvene svijesti, ponos i ljubav za slavne hrvatske vitezove trebali bi biti najbolji čuvari.

Dostojanstveno čuvamo uspomenu na žrtvu

Upravo sam zato ponosan na burnu reakciju građana Siska i naše Sisačko-moslavačke županije, koji pokazuju da najveću žrtvu naših branitelja nikad neće zaboraviti i neće dopustiti neodgovornim pojedincima da uništavaju i blate - ne samo spomenike i svetinje - nego i sam obraz našeg društva, zajedničko pamćenje i zahvalnost onima koji su svoje živote darovali Domovini i našem slobodnom životu u njoj.

Ja, kao Vaš župan i hrvatski branitelj, najoštrije osuđujem ovaj čin i nadam se da je on iznimka te da će počinitelji u najkraćem mogućem vremenu biti pronađeni i snositi posljedice svog nedopustivog ponašanja. Hrvatsku treba poštivati i voljeti, a uspomenu na žrtvu naših branitelja dostojanstveno čuvati kao našu najveću vrijednost i blago.

 

 

A A A