Vijesti
29. 10. 2019.

U Ateni s grčkim i albanskim premijerom & EU-Arab World Summit: Nastavljamo suradnju u borbi protiv nezakonitih migracija!

Andrej Plenković boravio je u radnom posjetu Helenskoj Republici, tijekom kojeg se sastao s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom i predsjednikom Prokopisom Pavlopoulosom & albanskim premijerom Edijem Ramom, a sudjelovao je i na sastanku na vrhu EU država i arapskih zemalja.

U izjavi za medije predsjednik Vlade RH i HDZ-a kazao je da je današnji EU-Arab World Summit u Ateni svojevrsni nastavak sastanku na vrhu održanog u Sharm el-Sheikhu u Egiptu. 

- Riječ je o prigodi da i Hrvatska, kao iduća zemlja predsjedateljica Vijećem Europske unije, produbi dijalog s arapskim zemljama, zajedno s Grčkom koja uvijek ima posebne veze s tim dijelom svijeta.

Jačanje gospodarske suradnje s Grčkom

Na sastanku s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom razgovaralo se o političkim i gospodarskim odnosima, migracijama i sigurnosnoj situaciji u susjedstvu te prioritetima predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a. 

- S premijerom Mitsotakisom razgovarao sam o unaprjeđenju ekonomske suradnje i kvalitetnijoj prometnoj povezanosti, osobito pomorskoj - izvijestio je Plenković, dodavši da je bilo riječi i o pregovorima koji se vode između Luke Zadar i Luke Igoumenitsa.
Izdvojio je pritom dobru suradnju u turizmu, pojačane zračne veze, važan politički dijalog između Grčke i Hrvatske za pripremu zagrebačkog sastanka na vrhu u svibnju kada će se, najavio je, razgovarati o europskoj perspektivi šest zemalja jugoistoka Europe.

Štititi vanjsku granicu EU-a

Na pitanje novinara o opasnostima novoga migrantskog vala, Plenković je naglasio da je osobito važno da se vanjska granica Europske unije štiti upravo na njenim počecima, na istočno-mediteranskoj ruti, a to je granica između Turske i Grčke & Turske i Bugarske. 

- Stoga je bitno da EU svim svojim mehanizmima suradnje pomaže Grčkoj u zaštiti vanjske granice. Hrvatska već niz godina u okviru Operacije „Posejdon“ ovamo šalje svoje policajce. Imamo brod koji patrolira i pomaže grčkim vlastima u sprječavanju nezakonitih migracija.
Izdvojio je da postoji određena dinamika dolazaka nezakonitih migranata na egejske otoke, ali se grčka vlada dobro nosi s tim izazovom.

Solidarnost & preuzimanje izbjeglica

Za inicijativu Grčke o preraspodjeli izbjeglica predsjednik Vlade i HDZ-a kazao je da je taj proces - premještaj i preseljenje - već ranije dogovoren.

- Dakle, svaka članica ima određenu kvotu. Hrvatska je do sada iz Grčke preuzela više od 60 izbjeglica. Sudjelujemo u tom procesu, cijeli koncept reforme tzv. Dublinskog sustava odnosi se na pitanje solidarnosti i dijeljenja procesa migracijske krize.

Sastanak s Edijem Ramom

Plenković se u Ateni susreo i s predsjednikom Vlade Albanije Edijem Ramom.

Razgovarali su, također, o jačanju političkih i gospodarskih odnosa RH i Albanije te pripremama sastanka na vrhu država članica Europske unije i zemalja jugoistoka Europe, koji se organizira u okviru predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a u svibnju 2020.. 

Zajednički izazovi EU-a i arapskog svijeta

Nakon sastanaka s grčkim i albanskim predsjednicima vlada, premijer Plenković govorio je na EU-Arab World Summitu. Poručio je da je Hrvatska mediteranska zemlja koja drži do dijaloga i partnerstva između Europske unije i arapskih zemalja. 
Prisjetio se i prvog sastanka na vrhu EU - Arapska liga, održanog u Egiptu u veljači ove godine, koji je, kako je kazao, otvorio novu dimenziju suradnje, a drugi takav sastanak održat će se u Bruxellesu za dvije godine. 

Istaknuo je da su pred zemljama Europske unije i arapskog svijeta zajednički izazovi - sigurnosti, gospodarstva i, prvenstveno, migracija. Govoreći o migracijskim procesima na mediteranskim rutama, kazao je da su oni usporili velike ambicije izražene uspostavljanjem Sredozemne unije, koja zbog toga još čeka na razvoj svog potencijala u potpunosti. 

Mediteran - spoj triju kontinenata 

Naglasivši da je Mediteran područje koje, osim što spaja tri kontinenta, predstavlja i mogućnost za bolju suradnju, kazao je da je kriza koja se dogodila 2009. u nekim zemljama sjeverne Afrike ili u arapskom svijetu usporila taj proces. Stoga danas, deset godina kasnije, treba stvoriti prilike za uređivanje odnosa kojima će se ojačati suradnja. 

U tom je kontekstu najavio da će Hrvatska, tijekom svoga predsjedanja Vijećem Europske unije, organizirati veliku konferenciju u Šibeniku, posvećenu Mediteranskom forumu 2020., koja će okupiti predstavnike iz 43 zemlje i biti još jedan korak u jačanju suradnje u kulturi, gospodarstvu, okolišu, rastu, mladima, obrazovanju te, posebno, u malom i srednjem poduzetništvu. 

Poruka EU perspektive jugoistočnoj Europi 

- Među prioritetima hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, uz rast i unutarnju koheziju EU-a, bit će i povezivost, kao i vanjska i unutarnja sigurnost, te pozicioniranje Europske unije kao utjecajnoga globalnog partnera - najavio je Plenković. 

Dodao je da će se hrvatsko predsjedanje odviti upravo na početku novoga institucijskog ciklusa i tijekom finaliziranja pregovora o novom višegodišnjem financijskom okviru - koji će odražavati i političke prioritete EU-a za sljedećih 7 godina. 

Istaknuo je i da će Hrvatska, tijekom svoga predsjedanja, sa zagrebačkog summita između Europske unije i istočnoeuropskih zemalja poslati poruku ohrabrenja kako bi pomogla Bosni i Hercegovini, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Kosovu i Crnoj Gori na njihovom putu prema EU.

A A A