Vijesti
30. 10. 2019.

Povećanje plaća od 20% u 4 godine i nije malo - Ne vidim razloga za štrajk!

Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija dr. sc. Zdravko Marić gostovao je u Dnevniku Nove TV & HRT-ovoj emisiji "A sada Vlada".

Prenosimo, objedinjeno, njegove ključne poruke:

Nema kompenzacijskih mjera

U prijedlogu proračuna za 2020. nije predviđeno 150 milijuna kuna koje je HNS zatražio kao kompenzacijske mjere dok se ne riješi pitanje koeficijenata. Ali mogu vam reći da povećavamo proračun za 3.2% u odnosu na ovu godinu, i to u dvije ključne stavke: milijarda i 700 milijuna kuna više ide za mirovine, a isto toliko i za novi rast plaća od 6.12% u javnom i državnom sektoru.

Rebalansom dodatnih 900 milijuna kn za mirovine

I u rebalansu proračuna za 2019. potrebno je osigurati dodatnih 900 milijuna kuna za mirovine zbog njihove veće indeksacije. Umjesto planiranih 40.1 milijardu kuna, isplatit ćemo 41 milijardu. No taj ćemo iznos najvećim dijelom „pokriti“ iz ušteda na kamatama. Glavna poruka rebalansa jest da se rashodna strana neće probijati, kao što se nije ni proteklih godina.

Ono što je učinjeno & ono što će se učiniti

Novim povećanjem osnovice 2+2+2 učiteljima i nastavnicima plaće će ukupno porasti u mandatu naše Vlade za više od 20%. U 4 godine to i nije baš malo. Stoga ne vidim razloga za štrajk. Ne bi se smjelo zanemarivati ono što je učinjeno i ono što će se učiniti.

Zahtjevni posao odraditi kako treba

Važno je da kontinuirano podižemo plaće, a za izmjenu koeficijenata - s kojima ćemo se, za razliku od prijašnjih Vlada, uhvatiti u koštac - prvo je potrebno provesti temeljitu analizu. Ako se na to čekalo godinama, onda si možemo priuštiti još par mjeseci kako bismo taj zahtjevni posao odradili kako treba, bez nanošenja novih nepravdi.

Manje kamate na kredite

Pritisaka je uvijek bilo i bit će, proračunski korisnici imaju veće želje od mogućnosti, ali je uloga Vlade da rashode drži pod kontrolom i uskladi s prioritetima. Smanjujemo javni dug, kamate padaju, podigli smo kreditni rejting... Često me znaju pitati kada će građani osjetiti koristi od tih ekonomskih postignuća. A ja odgovaram da ih svi već osjećamo. Na stambeni kredit, primjerice, sada plaćamo 2-3% kamata, a inače bismo ih plaćali 6-7%. Također, zahvaljujući i poreznoj reformi, prosječna plaća u ovom je mandatu porasla za više od 800 kuna.

A A A