Vijesti
30. 10. 2019.

Postignut dogovor: U Sabor idemo s proračunom, 4. krugom porezne reforme, rastom minimalne plaće & novim blagdanima!

Nakon koalicijskog sastanka i potom bilateralnog sastanka HDZ-HNS, glavni tajnik naše stranke i predsjednik Hrvatskog sabora otkrio je detalje postignutog dogovora i izrazio nadu da će se i sindikati koji su u štrajku vratiti za pregovarački stol.

Pred Hrvatski sabor idemo s rebalansom proračuna, proračunom za 2020. godinu, 4. krugom porezne reforme, povećanjem minimalne plaće i novim Zakonom o blagdanima. O tome postoji konsenzus, svi članovi koalicije usuglasili su se da su prijedlozi dobri i da ih podržavaju - poručio je Gordan Jandroković.

S HNS-om je dogovoreno - nastavio je - da se usvoji proračun kakav je Vlada i predvidjela, da plaće u javnim i državnim službama rastu prema modelu 2+2+2 koji je ponudio predsjednik Andrej Plenković, ali da se ubrza rad na izmjenama Uredbe o koeficijentima:

- Trebale bi biti gotove do 30. lipnja. Kako bi se stvorio pozitivni pritisak, odlučili smo da se prosvjeti i policiji automatski povećaju koeficijenti za dva posto ako nova Uredba ne bude donesena do tog datuma.

Jedno što će najavljenim modelom podizanja osnovice plaće porasti šest posto, koliko su sindikati i tražili, drugo što su sad dobili „osigurač“ od dva posto za izmjene koeficijenata:

- Vjerujem da je ponuda dobra. Dajemo jamstvo i preuzimamo odgovornost da će Uredba biti na vrijeme gotova. Ovom zahtjevnom poslu pristupamo ozbiljno, odgovorno i sveobuhvatno kako bi se ispravile sve nepravde, čega se nijedna Vlada prije naše nije usudila prihvatiti.

Volio bih da štrajk prestane, mislim da su stvoreni uvjeti da sindikati iskažu spremnost za dijalog - zaključio je predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a.

 

A A A