Vijesti
31. 10. 2019.

Ispitujemo mogućnost promjene trase autoceste zbog koje bi se trebale srušiti kuće hrvatskih povratnika

Andrej Plenković otkrio je na sjednici Vlade RH da je ministar Oleg Butković već kontaktirao Milorada Dodika zbog autoceste od Banja Luke do Beograda, koja bi prolazila točno kroz tri povratnička sela u Općini Modriča (Bosanska Posavina, Republika Srpska). Angažirano je i Veleposlanstvo RH u BiH.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a napomenuo je da se s nadležnim vlastima ispituje mogućnost promjene trase kako se ne bi srušile kuće hrvatskih povratnika u selima Garevac, Čardak i Donji Kladari - koji su baš na putu urctane trase.

Navedeni kraj, koji sada pripada Republici Srpskoj, teško je stradao u ratu. Uništene su gotovo sve kuće u ta tri sela, u kojima je prije rata živjelo oko osam tisuća Hrvata, koji su u velikoj većini prognani.

Autocesta kroz stotinjak kuća ili dvorišta

Povratak je godinama opstruiran, no najuporniji su ipak uspjeli obnoviti svoje domove, a u Garevcu sad stalno živi oko 150 Hrvata.

No njihov opstanak na tom području došao je u pitanje jer je kroz Garevac u prostornim planovima Vlade RS ucrtana trasa autoceste i to točno na mjestima na kojima je stotinjak kuća, od kojih je 80 obnovljeno nakon rata. Samo selo Garevac bilo bi doslovno raskomadano, kuće koje ne bi bile srušene ostale bi na jednoj strani autoceste, a okućnice na drugoj.

Trasa prati entiteztsku granicu

Riječ je o prometnici koja bi trebala povezati Banju Luku s granicom Srbije. No čudno je što buduća autocesta uopće nije planirana na način na koji se takve prometnice grade, dakle, najkraćom pravocrtnom putanjom. Ova cesta trebala bi biti nastavak trase Banja Luka - Doboj, koja je već izgrađena, no projektanti su predvidjeli da ona kod Doboja skreće okomito prema sjeveru, odnosno ka Garevcu, koji je tek 20-ak kilometara udaljen od granice s Hrvatskom, a potom bi se ponovno spuštala na jug ka Bijeljini.

Projektanti su očevidno imali glavnu zadaću da cesta ni pod kojim uvjetima ne smije prijeći međuentitetsku granicu i da se mora graditi isključivo na teritoriju RS, čije su granice povučene u Daytonu bez neke geografske, prometne, gospodarske i povijesne logike.

Intenzivni politički i diplomatski kontakti

- Ministar Oleg Butković već je kontaktirao s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, angažirano je i Veleposlanstvo RH u BIH te su obavljeni dodatni politički i diplomatski kontakti budući da želi spriječiti rušenje kuća Hrvata koji žive u Garevcu, Donjim Kladarima i Čardaku - istaknuo je Plenković na sjednici Vlade RH.

U intenzivnoj komunikaciji s nadležnim vlastima ispitujemo mogućnost pomicanja trase koja je trenutačno predviđena. Vodimo računa o Hrvatima povratnicima u RS-u, i ovaj put im svi zajedno iskazujemo potporu - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

A A A