Vijesti
2. 11. 2019.

Nakon razgovora Plenković-Dodik: Mijenja se trasa autoceste kroz RS - kuće hrvatskih povratnika neće se rušiti!

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković razgovarao je s članom Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Miloradom Dodikom. Dogovoreno je da će trasa autoceste od Banja Luke do Beograda zaobići kuće hrvatskih povratnika u selima Garevac, Čardak i Donji Kladari.

Naša Vlada vodi računa o Hrvatima povratnicima u Republici Srpskoj te im i ovaj put svi zajedno, uz intenzivne diplomatske i političke napore, iskazujemo snažnu potporu! - poručeno je iz Vlade RH nakon objave ove dobre vijesti za hrvatske povratnike iz modričkog dijela Bosanske Posavine.

Koordinirani politički & diplomatski angažman

Dogovor o izmjeni trase plod je osobne Plenkovićeve intervencije te paralelnoga, koordiniranog političkog (ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković) i diplomatskog (Veleposlanstvo RH u BiH) angažmana institucija Republike Hrvatske.

Kako je predsjednik Vlade RH i HDZ-a i bio otkrio u četvrtak, „s nadležnim vlastima ispitujemo mogućnost promjene trase kako se ne bi srušile kuće hrvatskih povratnika u tri sela u Općini Modriči, koji su baš na putu urctane trase autoceste“. Rečeno - učinjeno - riješeno!

Ispitujemo mogućnost promjene trase autoceste zbog koje bi se trebale srušiti kuće hrvatskih povratnika

Hvala predsjedniku Plenkoviću!

Dobru je vijest potvrdio i potpredsjednik Republike Srpske (RS) iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković (HDZ BiH):

- Kuće hrvatskih povratnika neće se rušiti jer će se trasa izmijeniti. To mi je u razgovoru podcrtao i dodatno naglasio Dodik nakon što se čuo s Plenkovićem. Zahvaljujući predsjedniku Vlade RH te upornom radu hrvatske diplomacije, ali i mještana te predstavnika Hrvata u RS-u, više od 100 obnovljenih kuća hrvatskih povratnika ostat će netaknute!

A A A