Vijesti
2. 11. 2019.

Plenković za Euronews: Bilateralno granično pitanje sa Slovenijom mora biti potpuno odvojeno od Schengena!

Ne vjerujem da će Slovenija blokirati hrvatski ulazak u schengenski prostor, jer ni Hrvatska ni Slovenija ne bi bile članice EU-a da je granični prijepor bio relevantan u tom kontekstu - poručio je Andrej Plenković u intervjuu za emisiju Global Conversation na Euronewsu. 

Granični spor između Hrvatske i Slovenije otvoreno je pitanje koje je na dnevnom redu već 30 godina. Da je ono bilo uvjet za članstvo u EU-u ili Schengenu, tada ni Slovenija ne bi bila njihova članica - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a u razgovoru za Euronews, koji je dao tijekom svoga radnog posjeta Grčkoj.

U Ateni s grčkim i albanskim premijerom & EU-Arab World Summit: Nastavljamo suradnju u borbi protiv nezakonitih migracija!

Naglasio je da je jasni stav službenog Zagreba da bilateralni granični spor mora biti potpuno odvojeno pitanje od Schengena: 

- Za nas je to Savudrijska vala, za njih je Piranski zaljev. „Na kraju dana“ pronaći ćemo rješenje koje je prihvatljivo za obje strane, nevezano za pitanje Schengena. 

Štitimo granicu, poštujući hrvatski zakon & najviše standarde

Novinarku iz Grčke, države koja je od članica EU-a trenutačno najviše pogođena ilegalnim migracijama, zanimalo je koje je Hrvatska posebne mjere uvela za zaštitu granice. 

- Imamo 6.500 vrhunski uvježbanih i opremljenih policajaca za zaštitu naše nacionalne i ujedno vanjske EU granice. Za razliku od nekih drugih država, zbog suradnje sa susjednim zemljama nismo se odlučili za zidove, barikade ili bodljikave žice - odgovorio je Plenković, odbacivši optužbe da je naša policija kršila zakon pri zaustavljanju migranata. 

Uvijek smo poštivali hrvatski zakon i najviše međunarodne standarde, no mi i štitimo svoju granicu. Što se tiče ponašanja naših policajaca, možemo samo pohvaliti njihov rad na zaštiti granice - dodao je Plenković.

Albanija i Sj. Makedonija trebale su otvoriti pregovore

Ponovio je da su Albanija i Sjeverna Makedonija napravile puno po pitanju kriterija koji su se tražili i zato je Europska komisija i zaključila da je vrijeme za otvaranje pristupnih pregovora. 

Upitan, međutim, što je to i zašto pošlo krivo na sjednici Europskog vijeća, rekao je da postoji mnogo razloga, pa i pitanje kakva je Europska unija danas i treba li uopće proširenja:

- Ne mogu govoriti o detaljima, ali mogu najaviti nastavak razgovara s onima koji nisu uvjereni da ove dvije zemlje trebaju ući u EU. Smatram to važnim radi stabilnosti jugoistočne Europe.

Brexit tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a? 

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a, na kraju razgovora, nije želio špekulirati kada će i na koji način Ujedinjeno Kraljevstvo izići iz Europske unije, kazavši da će se Hrvatska, bude li se Brexit dogodio tijekom našeg predsjedanja Vijećem EU-a, pobrinuti da sve prođe glatko.

 

A A A