Vijesti
4. 11. 2019.

Predsjednik Svekineskog narodnog kongresa Li Zhanshu: Hrvatsku smatramo jednim od najvažnijih partnera u Europi!

U nastavku 5-dnevnog posjeta Narodnoj Republici Kini, koji je započeo obilaskom kompanije Huawei, predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković sastao se u Pekingu sa svojim domaćinom, predsjednikom parlamenta najmnogoljudnije zemlje svijeta, kojeg je pozvao u službeni posjet RH.

Prijateljski & partnerski odnosi

Gordan Jandroković i Li Zhanshu potvrdili su da dvije zemlje i dva naroda njeguju tradicionalno prijateljske i partnerske odnose.

Gordan Jandroković započeo posjet Narodnoj Republici Kini obilaskom globalne kompanije Huawei

Istaknuto je da posjet predsjednika Hrvatskog sabora NR Kini predstavlja kontinuitet političkog dijaloga najviše razine, potvrđenog ove godine posjetom kineskog premijera Lija Keqianga Hrvatskoj.

Posjet premijera Lija Keqianga od prekretničkog je značaja za odnose Hrvatske i Kine!

Vrlo dobra & razgranata suradnja

Jandroković je ponovio čestitke svom kineskom kolegi u povodu 70. rođendana moderne kineske države. Naglasio je da RH vrednuje sve aktivnosti kineske strane u promicanju međunarodnog mira, stabilnosti, sigurnosti i gospodarskog rasta. Sugovornici su izdvojili zadovoljstvo činjenicom da dvije zemlje imaju vrlo dobru i razgranatu suradnju na nizu područja od trgovine, znanosti, kulture do sporta.

Hrvatska & Kina: Marko Polo - simbol prijateljstva! Pelješki most - simbol poslovne suradnje!

Kada je riječ o parlamentarnoj suradnji, izraženo je zadovoljstvo dobrom i redovitom razmjenom službenih posjeta. Kako bi se ta suradnja dodatno osnažila, Jandroković je pozvao Zhanshua u službeni posjet Hrvatskoj.

Pelješki most - ključna prekretnica

U daljnjem razgovoru predsjednik Hrvatskog sabora istaknuo je važnost sudjelovanja RH u inicijativi „Pojas i put“ i projektu „17+1“ - čiji je uspješni sastanak na vrhu održan u travnju u Dubrovniku.

(17+1) Plenković o još intenzivnijoj suradnji s Kinom: Nove investicije, infrastrukturni projekti & gospodarski rast!

Govoreći o osnaživanju gospodarskih odnosa, naglasio je da je jedna od ključnih prekretnica u osnaživanju odnosa i povjerenja dviju država izgradnja Pelješkog mosta, koju vodi kineska kompanija China Road and Bridge Corporation. Projekt je to važniji s obzirom na činjenicu da će spojiti hrvatski teritorij, a time i onaj Europske unije.

Kineskim partnerima ponudili smo ulaganja u hrvatske luke, brodogradnju i željezničku infrastrukturu

Konstantni rast broja kineskih turista

Predsjednik  Svekineskog narodnog kongresa Li Zhanshu - koji dobro poznaje Hrvatsku jer ju je i posjetio još 2012. - naglasio je da dvije zemlje, iako su prostorno udaljene, imaju bliske odnose te da Kina smatra Hrvatsku jednim od najvažnijih partnera u EU-u te jugoistočnoj i srednjoj Europi.

Sugovornici su istaknuli zadovoljstvo i konstantnim rastom broja kineskih turista u Hrvatskoj te izrazili uvjerenje da će se turistička suradnja dviju zemalja dodatno intenzivirati, pri čemu važnu ulogu ima ured Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore u Šangaju.

Otvoren Ured Hrvatske turističke zajednice u Šangaju za takoreći neiscrpno kinesko tržište!

Hrvatsko-kineski poslovni forum

Govoreći o sudjelovanju RH na 2. Kineskom međunarodnom uvoznom sajmu koji će se održati u Šangaju, Jandroković je izrazio zadovoljstvo činjenicom da ove godine HGK ima vlastiti izložbeni prostor te da će se održati Hrvatsko-kineski poslovni forum na kojem će hrvatske tvrtke imati priliku predstaviti kineskim partnerima svoje proizvode, usluge, tehnologiju i ideje radi ostvarivanja konkretne poslovne suradnje.

PRVI EU PROJEKT KOJI REALIZIRA JEDNA KINESKA TVRTKA

Nakon sastanka, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je da su obje strane izrazile veliko zadovoljstvo visokom razinom bilateralnih odnosa, i političkih i gospodarskih, posebno izdvojivši važnost Pelješkog mosta:

- To je prvi projekt koji se financira EU sredstvima, a da ga realizira jedna kineska tvrtka. Most će sasvim sigurno ostati trajno obilježje hrvatsko-kineskih odnosa. Razgovarali smo i o sve većem broju kineskih turista, o mogućnostima novih investicija u Hrvatsku, ali i o hrvatskim kompanijama koje traže svoje mjesto na kineskom tržištu. Sveukupno, vrlo smo zadovoljni kako se razvijaju naši odnosi, i jedna i druga strana uvjerene su da će u budućnosti biti još bolji i još sadržajniji.

A A A