Vijesti
4. 11. 2019.

Europski put BiH & ravnopravnost Hrvata - Jedan od naših prioriteta!

Dugo planirani zagrebački summit EU - jugoistočna Europa važan je i u kontekstu zauzimanja za stvarnu ravnopravnost Hrvata u BiH i za prava hrvatske manjine u Srbiji - poručio je Andrej Plenković na radnom sastanku s veleposlanicima i stalnim predstavnicima RH o aktivnostima tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Sastanak je dio operativnih dogovora kako funkcionirati na dnevnoj razini i dobro umrežiti zbivanja u Bruxellesu, gdje posebnu ulogu imaju Stalno predstavništvo RH pri EU-u i veleposlanica Irena Andrassy, s djelovanjem Ministarstva vanjskih i europskih poslova te diplomatskim aktivnostima u svim glavnim gradovima država članica EU-a, sukladno i ulozi koju ima zemlja koja predsjeda i hrvatskim nacionalnim interesima - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Europa koja razvija, povezuje, štiti & ima globalni utjecaj

Na upit novinara misli li da se u najavama hrvatskog predsjedanja EU-om - kako tvrdi potencijalni predsjednički kandidat Miroslav Škoro - stavlja preveliki fokus na jugoistočnu Europu, odgovorio je da svatko tko je pročitao program prioriteta RH ili slušao njegov govor u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici mogao na razborit, informiran način vidjeti što je Hrvatskoj važno:

- To je Europa koja se gospodarski razvija, to su i kohezijska politika, poljoprivredna politika, politika klimatskih promjena… Zatim Europa koja povezuje, koja štiti, i naposljetku - Europa koja ima globalni utjecaj.

Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije povijesni je trenutak za našu zemlju!

Što RH može učiniti za Hrvate u BiH i Srbiji

Pritom je naglasio da je nadolazeći sastanak na vrhu između država članica EU-a i država jugoistoka Europe u Zagrebu dugo planiran i pomno osmišljen:

- Važna nam je Europa, ali na summit gledamo i s interesa što Hrvatska može učiniti za Hrvate u BiH, koji su konstitutivan narod, kao i što može učiniti za prava Hrvata u Srbiji. Treba malo otvoriti horizonte, optike, pa tek onda komentirati teme. Ali, nadoći će im to.

Nastavit ćemo pomagati Hrvate u BiH i Srbiji - to je neodvojivi dio politike ove Vlade i HDZ-a!

JAMSTVO RAVNOPRAVNOSTI HRVATA U BiH & SIGURNOSTI RH

I ministar vanjskih i europskih poslova (i član Središnjeg odbora HDZ-a) Gordan Grlić Radman komentirao je nakon sastanka Škorina vanjskopolitička „promišljanja“:

Na svakom sastanku s članovima Bundestaga otvarali pitanje neravnopravnosti Hrvata u BiH

- BiH, kao dio jugoistočne Europe, jedan je od naših prioriteta jer je njena EU budućnost jamstvo i ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda i sigurnosti same RH! Od početka zagovaramo i otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, ali nažalost neke EU članice za to nisu imale sluha.

Nakon razgovora Plenković-Dodik: Mijenja se trasa autoceste kroz RS - kuće hrvatskih povratnika neće se rušiti!

A A A