Vijesti
6. 12. 2019.

PAX ET BONUM: Gradišćanski Hrvati prikupili 195.000 kuna za vukovarske vrtiće

Godinu dana od svoje propovijedi na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata u Gradu Heroju, željezanski biskup mons. dr. Egidije Ivan Živković ispunio je tada dano obećanje: pokrenuo je humanitarnu akciju „Pax et bonum“ & osigurao sredstva za obnovu i opremanje dječjih vrtića Vukovar 1. i Vukovar 2.

Uručujući vrijednu donaciju (simbolički ček) vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi, biskup Egidije podsjetio je da je ova akcija veliki projekt Međunarodne udruge Gradišćanskih Hrvata - Gradišćansko društvo Hrvat S.A.M. (Slovačka-Austrija-Mađarska), a u sklopu kojeg je održan i veliki humanitarni koncert u zagrebačkom „Vatroslavu Lisinskom“.

Za bolju budućnost Vukovara

Akcija je organizirana uz pokroviteljstvo Vlade RH i Grada Zagreba, a donacije su prikupljane putem humanitarnog telefonskog broja na koji se javilo oko 41.000 građana. Rezultat - 195.000 kuna koje su donirane za dva vukovarska dječja vrtića.

- Važno je da ulažemo u našu djecu jer time ulažemo u našu budućnost. Cilj je projekta bio da se vukovarska djeca mogu zdravo i sa što manje trauma teške prošlosti razvijati i ići naprijed. Ovo je naš mali doprinos za bolju budućnost Vukovara - poručio je biskup.

Cijeli iznos od gotovo 200.000 kuna namijenjen je djeci bez obzira na nacionalnost. Uspjeli smo donijeti osmijeh na lica vukovarske djece, hvala vam od srca, nadam se da ćemo i u budućnosti djelovati zajedno na dobrobit svih građana, osobito najmlađih. Današnje zajedništvo potvrdilo je da Vukovar ima istinske prijatelje, ne samo u Hrvatskoj, već i izvan nje! - uzvratio je Penava.

Velik je onaj tko vjeruje u pobjedu dobra

Uručenju donacije nazočio je i mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, koji je naglasio da nije velik onaj tko drugima zlo i mržnju želi vratiti istom mjerom, nego je velik onaj tko zna oprostiti i pružiti ruku te koji vjeruje u pobjedu dobra:

- Djeca trebaju zajedno živjeti u miru. Mi stariji, koji smo opterećeni podjelama, ne smijemo biti zapreka njihovoj zajedničkoj budućnosti.

Velika hvala gradišćanskim Hrvatima

Na primopredaji donacije bio je, kao osobni izaslanik predsjednika Andreja Plenkovića, i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH (i član Predsjedništva HDZ-a) Zvonko Milas, koji je i sam Vukovarac:

- Velika hvala gradišćanskim Hrvatima koji su još jednom iskazali, kao pripadnici našeg nedjeljivog naroda, ustrajnost u očuvanju svoga nacionalnog identiteta i u posvećenosti Domovini i Vukovaru, ne samo kao simbolu otpora, nego i mjestu u kojem se '91. stvarala nova Hrvatska.

Mali znak pažnje za sve ono što je Vukovar dao za Domovinu

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić rekao je da će se glavni grad uvijek uključiti u svaku akciju za Vukovar: 

- Ovo je mala gesta, znak pažnje za sve ono što je Vukovar dao za Domovinu. Pozivam vukovarske Srbe da se drže riječi Nikole Tesle koji je isticao da se ponosi srpskim rodom i hrvatskom domovinom. Mržnja razara i ubija, a oprost je smiraj duše. No pritom, okrenuti budućnosti, nećemo zaboraviti ono što ne smije zaboraviti.

Poslije posjete gradskoj upravi, gosti su posjetili vrtić u Borovu naselju. Biskupija Eisenstadt i biskup dr. Egidije Živkovic provest će u Austriji još jednu akciju pomoći za djecu Vukovara - u veljači 2020. godine.

Photo: Branimir Bradarić (Večernji list)

A A A