Vijesti
8. 12. 2019.

Jačanje položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini - strateški cilj HDZ-ove Vlade

Na mnogobrojnim smo primjerima pokazali koliko nam je važno da Hrvati budu stvarno ravnopravni, da ostanu i žive u BiH te da budu ključni politički akter koji zemlju vuče prema EU - poručio je Andrej Plenković na XIV. večeri Udruge i Zaklade Prsten u subotu u Zagrebu.

Prsten predstavlja, kao što i sama riječ govori, simbol snažne povezanosti Hrvata u BiH s Republikom Hrvatskom, ali i njihove snage i vjere u o(p)stanak u svojoj zemlji, u kojoj su jedan od tri konstitutivna naroda - istaknuo je predsjednik HDZ-a i Vlade RH u obraćanju na večeri te udruge, osnovane radi zaštite i promicanja tradicije, kulture, gospodarske suradnje i humanitarnog djelovanja Hrvata u RH i BiH te očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegovog prosperiteta.

Briga o Hrvatima u cijeloj BiH

Prsten okuplja, kako je rekao i Plenković, brojne uspješne Hrvate iz BiH koji, dokazavši se u svojim poslovima, podupiru one koji su tek na početku životnog puta, pa tako i Zaklada dodjeljuje stipendije studentima Hrvatima iz BiH koji žive u RH. 

Dodao je da je riječ i o brizi o Hrvatima u BiH, i to osobito u onim dijelovima gdje ih je sada manje nego prije:

- Vodeći računa o svim područjima u kojima žive, bilo na teritoriju Federacije BiH ili Republike Srpske, Prsten šalje važnu političku poruku o tome da je hrvatski narod konstitutivan u cijeloj BiH, poruku koja je komplementarna onom što je strateški cilj naše Vlade, a to je jačanje položaja Hrvata u BiH.

Briga za Hrvate u BiH - neodvojivi dio moje državne politike!

Predstavnica Hrvata iz BiH u Europskom parlamentu

Plenković je podsjetio da su u BiH otvorena dva ureda Hrvatske gospodarske komore, dva predstavništva Hrvatske radiotelevizije i dva konzulata. Također je spomenuo intenzivnu gospodarsku razmjenu, zračne linije Zagreb-Mostar, dosljednu potporu na europskom putu…

- U konačnici, jedna je HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu upravo iz BiH. Na mnogobrojnim smo primjerima pokazali koliko nam je važno da Hrvati budu stvarno ravnopravni, da ostanu i žive u BiH te da budu ključni politički akter koji zemlju vuče prema EU.

Izmjena diskriminirajućeg izbornog zakona

Predsjednik HDZ-a i Vlade istaknuo je da Hrvatska podupire cijelu BiH, sva tri konstitutivna naroda, upozorivši na povijesnu neraskidivu vezu Hrvatske i BiH: 

- Pritom, ponavljam, želimo da Hrvati zaista budu stvarno ravnopravni. Stoga je nužno donijeti izborni zakon koji će onemogućiti da se izbornim inženjeringom na mjesta gdje bi trebali biti legitimni predstavnici hrvatskog naroda u BiH biraju neki drugi za koje glasuju pripadnici drugog naroda. 

Na svakom sastanku s članovima Bundestaga otvarali pitanje neravnopravnosti Hrvata u BiH

Solidarnost & potpora projektima

Izrazio je zadovoljstvo snagom koju predstavljaju Hrvati iz BiH, ali i izdvojio važnost Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH (pod vodstvom državnog tajnika Zvonka Milasa, člana Predsjedništva HDZ-a - op. ur.), koji potpomaže različite projekte od posebnog interesa za Hrvate u BiH, za hrvatske nacionalne manjine u susjednim državama i hrvatsko iseljeništvo diljem svijeta. 

Znatno veća sredstva za projekte hrvatskog iseljeništva & 260 stipendija za učenje hrvatskog jezika

- Veselim se nastavku suradnje. Imate iskustvo i snagu, Prsten će zasigurno ostati snažna poveznica između Republike Hrvatske i Hrvata u Bosni i Hercegovini - zaključio je predsjednik HDZ-a i Vlade RH.

A A A