Vijesti
16. 12. 2019.

Preuzimanje poslova državne uprave omogućit će županijama da budu još snažniji i kvalitetniji akteri

Nakon 7. sastanka Vlade RH sa županima & predstavnicima gradova i općina, kojim je predsjedao  Plenković, u Koprivnici je potpisan sporazum o prijenosu ovlasti i djelatnosti državne uprave na županije. „Spajanje ureda državne uprave sa županijskim administracijama velika je reforma - decentraliziramo sustav i građanima približavamo izvor usluga“.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a uvodno je naglasio da je i ovaj sastanak potvrda sinergije i dobre komunikacije između jedinica područne samouprave i naše Vlade u cilju ravnomjernog regionalnog razvoja Hrvatske.

Prva novoizgradena pruga u zadnje 52 godine

Izdvojio je i današnje otvorenje nove dionice pruge Gradec - Sveti Ivan Žabno, važnom događaju za koprivničko-križevački kraj, ali i svojevrsnoj uvertiri u daljnju modernizaciju i izgradnju željezničke infrastrukture:

- U tom ćemo području sljedećih 10-ak godina investirati oko tri milijarde eura jer je Hrvatska dosad puno ulagala u autoceste, u zračne i morske luke, i sada je vrijeme da se okrenemo i željezničkoj infrastrukturi.

U promet puštena dionica Gradec - Sveti Ivan Žabno, prva novoizgrađena pruga u zadnje 52 godine!

Sporazum - završetak dijela reforme javne uprave 

Ovaj sastanak nije samo redoviti susret sa županima, već je bitno, a možda i povijesno važno, to što ćemo danas potpisati sporazume o preuzimanju poslova ureda državne uprave, kao završetak jednog dijela reforme javne uprave koju smo pripremali gotovo četiri godine - najavio je koprivničko-križevački župan Darko Koren.

Sporazum o - punim nazivom - preuzimanju predmeta, pismohrane, ostale dokumentacije, opreme te sredstava za rad od mjerodavnog ureda državne uprave u županiji potpisao je sa županima ministar uprave (i član Središnjeg odbora HDZ-a) Ivan Malenica.

Velika reforma - više od 200 poslova prelazi na županije

U izjavi za medije nakon sastanka, predsjednik Plenković je kazao da je riječ o velikoj reformi jer preko 200 poslova prelazi s države na županije:

- Prenošenjem ovlasti decentraliziramo sustav, poštujući i primjenjujući načelo supsidijarnosti, te građanima približavamo izvor usluga. Vjerujemo da će na taj način županije biti još snažniji akteri.

Zahvala hrvatskih župana

Zadovoljstvo prijenosom poslova državne uprave izrazio je i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk:

- Ovo je je vrhunac onog što smo željeli. Velika zahvala premijeru Plenkoviću na tome, ali i na cijeloj njegovoj politici dijaloga, suradnje i uvažavanja!

A A A