Vijesti
19. 12. 2019.

Iz Papinskog hrvatskog zavoda u Rimu: Održavamo nacionalno zajedništvo & čuvamo hrvatsku tradiciju i identitet

Između susreta s talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom i proslave 30. obljetnice osnutka Srednjoistočne inicijative, Andrej Plenković obišao je tijekom radnog posjeta Italiji Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima i susreo se s predstavnicima naše nacionalne manjine.

Conte & Plenković: Naši ionako snažni odnosi bilježe dodatni uzlet! Italija je 2. trgovinski partner RH & 4. najveći investitor!

Osnažujući veze između Hrvata u Domovini i izvan nje, održavamo naše nacionalno zajedništvo te čuvamo hrvatsku kulturu, tradiciju, identitet i jezik. Vama, hrvatskim svećenicima u Rimu, posebna hvala na tome! - poručio je predsjednik Vlade i HDZ-a u nedavno, poslije dvije godine radova, obnovljenoj Crkvi svetog Jeronima, u čijem sklopu od početka 20. stoljeća djeluje Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima na kojem se školuju hrvatski svećenici iz RH, BiH, istočnog Srijema u Vojvodini, Temišvara u Rumunjskoi te Bara i Kotora u Crnoj Gori.

Katolička Crkva - čuvarica naših temeljnih vrijednosti 

- Ponosni smo što uz neizmjerni doprinos Katoličke Crkve držite one temeljne vrijednosti koje okupljaju hrvatski narod - dodao je Plenković u svom obraćanju svima okupljenima u Crkvi svetog Jeronima, među kojima su, uz hrvatske svećenike, bili i predstavnici naše nacionalne manjine (Moliški Hrvati) & hrvatskih udruga iz raznih dijelova Italije.

Vicerektor Papinskog hrvatskog zavoda Marko Đurin istaknuo je da su Crkva Svetog Jeronima i s njome povezana zajednica najstarija hrvatska ustanova koja djeluje izvan Domovine i da se uz nju vežu brojna važna imena.

- Među njima su filozof Frane Petrić, biskup i izumitelj Faust Vrančić, povjesničar i svećenik Franjo Rački te slikar Julije Klović. U ovoj su crkvi pokopani i otac hrvatske historiografije Ivan Lucić i zadarski pjesnik Juraj Baraković.

Nacionalne manjine - most suradnje i prijateljstva

Kako su i prilikom svog susreta kazali premijeri Conte i Plenković, dobrim odnosima između dviju zemalja pridonose i nacionalne manjine. Stoga je predsjedbik Vlade RH i HDZ-a izrazio zadovoljstvo što je s njim u Rim došao i potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin, predstavnik talijanske manjine u RH. 

A A A