Vijesti
27. 12. 2019.

3.4 mlrd. kn za rekonstrukciju i izgradnju dionice Hrvatski Leskovac-Karlovac! Vlakom do Zagreba dvostruko brže!

Andrej Plenković sudjelovao je u Karlovcu na potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih EU sredstava za projekt „Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja drugog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac - Karlovac“, a sastao se i sa županom Karlovačke županije Damirom Jelićem te gradonačelnikom Grada Karlovca Damirom Mandićem.

Predsjednik Vlade i HDZ-a je istaknuo da je dobro što se ovaj događaj odvija svega nekoliko dana prije nego Hrvatska preuzme predsjedanje Vijećem Europske unije.

- U javnom životu važno je dodatno osvijestiti kakvu nam dodanu vrijednost članstvo u Europskoj uniji donosi. Upravo ovaj projekt, vrijedan 3,45 milijardi kuna, od kojih je 2,7 milijardi u potpunosti bespovratnih sredstava doniranih iz europskog proračuna Hrvatskoj, još jedna je potvrda koliko je članstvo u Europskoj uniji važno za razvoj Hrvatske, u ovom konkretnom slučaju za razvoj prometne odnosno željezničke infrastrukture.

3 mlrd. eura za željezničku infrastrukturu

Najavio je da je u sljedećih deset godina planirano ulaganje u iznosu od 3 milijarde eura u željezničku infrastrukturu te podsjetio da je do sada uložen znatan novac u cestovnu infrastrukturu, zračne i prometne luke te riječni promet.

- Sada su na redu željeznice. Modernizacija tog oblika prometa Hrvatsku čini povezanijom, integriranijom u europske koridore, a život naših ljudi kvalitetnijim - rekao je predsjednik Plenković.

Duplo brže od Karlovca do Zagreba

Dodao je da je i obnova zgrade glavnog kolodvora u Karlovcu također velika investicija za Karlovac, koji se pokazao izrazito sposobnim i kvalitetnim u povlačenju europskih sredstava.

- Karlovac će dobiti moderniziranu, obnovljenu zgradu, a što je najvažnije naši Karlovčani će do Zagreba dolaziti duplo brže nego što to mogu danas - kazao je Plenković ističući veliku dodanu vrijednost toga projekta, kojim će se dignuti ukupan postotak apsorpcije sredstava u ovom proračunskom okviru na preko 80 posto, točnije 83.

Vlada u mandatu podigla apsorpciju EU sredstava s 9 na 83 posto

- To znači da je naša Vlada, od listopada 2016. kada smo bili samo na 9 posto ugovorenih sredstava, u tri godine i dva mjeseca došla na 83 posto ugovorenih sredstava. Na tom tragu nastavit ćemo s ravnomjernim regionalnim razvojem zemlje i ulaganjima u sve oblike prometne infrastrukture.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisali su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, Ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric i predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić.

A A A