Vijesti
6. 1. 2020.

Vodit ćemo dijalog s Milanovićem sukladno ustavnim ovlastima & pokušati surađivati u nacionalnom interesu

Prije sastanka s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Elizejskoj palači, Andrej Plenković iz Pariza je komentirao predsjedničke izbore. Donosimo ključne poruke predsjednika HDZ-a i Vlade RH:

O LAŽIMA & DIFAMACIJAMA

I Vlada i ja osobno od nultog smo trenutka, od 2016. godine, stalno pod udarom laži, difamacija, etiketa - od kojih nijedna ne stoji. Neke od etiketa koje se lijepe na mene u prostor je ubacio Milanović još tijekom parlamentarne kampanje, a potom ih je krajnja desnica preuzela, eksploatirala i milijardu puta ponovila. Notorne su gluposti da je HDZ pod mojim vodstvom otišao „previše u centar“ ili „previše ulijevo“. Toga mi je već preko glave. Što smo to krivo učinili? Kada bih argumentirano čuo da smo učinili nešto što je izvan našega političkog programa ili platforme, imao bih sluha o tome raspravljati. Ovako, borit ću se protiv floskula, laži i difamacija.

O SURADNJI S MILANOVIĆEM

Kratko sam nazvao izabranog predsjednika Zorana Milanovića i kurtoazno mu čestitao. Surađivat ćemo i voditi dijalog sukladno ustavnim ovlastima. Mi imamo svoj program, svoju političku filozofiju i platformu, on ima svoju, no pokušat ćemo, na onim temama na kojima trebamo surađivati, pronalaziti zajednički jezik i interes - koji je nacionalni. Kao izabrani dužnosnici moramo raditi na dobrobit čitavoga hrvatskog naroda. Kada bih se vraćao na sve što je izrekao u kampanji, onda ne bismo baš puno surađivali.

O ANALIZI PREDSJEDNIČKIH IZBORA

Na stranačkim tijelima HDZ-a analizirat ćemo što se dogodilo na predsjedničkim izborima i zašto nije ponovljen uspjeh od prije pet godina. Bilo je puno onih koji su sve učinili da Kolinda Grabar-Kitarović ponovno ne pobijedi. Jedno su legitimni politički protivnici, a drugo su oni koji su prije pet godina podržavali predsjednicu, a sada nisu. Pritom se slažem s izjavom glavnog tajnika HDZ-a da je kampanja naše kandidatkinje bila desnija od politike stranke. Njegova izjava nije bila ishitrena.

O POSTIGNUĆIMA NAŠE STRANKE & VLADE

Hrvatska je danas sigurno puno bolja zemlja nego prije pet godina - podsjetio bih na zdravi ekonomski rast, smanjivanje javnog duga, vraćanje investicijskog rejtinga, nikad čvršći međunarodni položaj RH, veći proračun za Hrvatsku vojsku, jačanje policije koja čuva granicu...

O UNUTARSTRANAČKIM IZBORIMA

Nitko me sigurno neće srušiti! HDZ će imati unutarstranačke izbore na kojima će se svatko moći kandidirati. Tko pobijedi, vodit će HDZ.

A A A