Vijesti
9. 1. 2020.

RH je uspješna europska priča - Želimo da se u EU proračunu zadrže adekvatna sredstva za koheziju i poljoprivredu!

Andrej Plenković nakon sastanka s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom: RH je spremna ubrzo dovršiti Brexit, a višegodišnji EU proračun ostaje ključni izazov predsjedanja. Kao najmlađa članica, samo smo 7 godina mogli koristiti EU proračun. Iz te perspektive, a da ne govorim o ratnim štetama koje smo pretrpjeli u velikosrpskoj agresiji, želimo da se naš specifični položaj uzme u obzir!

U Banskim dvorima razgovarali su o pregovorima o novome europskom proračunu, Brexitu, procesu proširenja Europske unije i prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, kao i o ostalim temama koje su važne za budućnost Unije, a nakon toga dali su izjave za medije u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Tijesna suradnja sljedećih mjeseci

Predsjednik Vlade i HDZ-a kazao je da su razgovarali o zajedničkim prioritetima u idućih nekoliko mjeseci te predstavili ključne elemente hrvatskoga predsjedanja, o Europi koja se razvija, koja povezuje, koja štiti i koja je globalno utjecajna.

- Posebno smo dotakli nekoliko aktualnih tema, prije svega pregovore o Višegodišnjem financijskom okviru. Hrvatska će u tom pogledu, kao predsjedateljica Vijeća EU-a, pomoći Michelovim naporima i kroz konzultacije s drugim članicama i kroz tzv. međuinstitucionalni dijalog, dakle između Europskog vijeća, Europske komisije i Europskog parlamenta.

Dogovorili smo vrlo tijesnu suradnju u sljedećim mjesecima između nas dvojice, ali i naših suradnika koji će na dnevnoj bazi koordinirati ovaj posao uz želju da ostvarimo progres u razumnom vremenskom roku - dodao je Plenković.

RH je spremna dovesti Brexit do kraja

Druga tema o kojoj se danas razgovaralo je Brexit, koji bi u ovoj prvoj fazi trebao biti okončan s 31. siječnjem.

- Hrvatska je kao predsjedajuća spremna na razini Vijeća za opće poslove 28. i 29. siječnja dovršiti taj posao do kraja, osigurati suglasnost Europskog parlamenta, provesti pisane procedure i na taj način, uz prethodne konačne odluke u Londonu, zaključiti ovu fazu odnosa s Ujedinjenim Kraljevstvom.

Predsjednik Plenković dodao je da je Hrvatska spremna raditi intenzivno već od sredine idućeg tjedna na dogovoru o pregovaračkom okviru za buduće odnose između Ujedinjene Kraljevine i Europske unije, sukladno završnim odredbama ugovora o povlačenju.

- Razdoblje u kojem bi se trebao zaključiti takav budući sporazum je do kraja ove godine, a mi ćemo nastojati pronaći i pravu metodologiju i pravi sadržaj da se na dobrobit obiju strana taj posao okonča.

ZG summit - Želimo EU put susjednim državama

- Treća tema o kojoj smo razgovarali za nas je posebno važna, a to je održavanje sastanka na vrhu između šefova država i vlada članica Europske unije država jugoistoka Europe u Zagrebu početkom svibnja - nastavio je Plenković, dodavši da mu je drago da je predsjednik Michel prihvatio inicijativu i da će zajedno s Hrvatskom raditi na kvalitetnoj pripremi tog sastanka i na zaključcima koji bi trebali odrediti dinamiku budućih odnosa svih nama šest susjednih ili obližnjih država prema Europskoj uniji.

- S te strane Hrvatska želi poslati poruku da je ovo dio Europe o kojem imamo posebna i specifična znanja. Upravo tu činjenicu želimo iskoristiti kako bi ovakvi sastanci, dvadeset godina nakon prvog zagrebačkog sastanka na vrhu, mogli rezimirati ostvareno.

Osnažen međunarodni položaj

Ponovio je da je Hrvatska uspješna priča od 2000. pa do danas.

- Jedini smo s jedne strane prešli na drugu stranu stola, nismo otišli u nikakvu regiju o čemu je bilo govora još 2000. godine, nego smo osnažili svoj međunarodni položaj, osnažili i oplemenili svoj suverenitet članstvom u Europskoj uniji i omogućili bolji gospodarski razvoj, veću solidarnost i veća ulaganja u hrvatskom društvu - naglasio je Plenković i dodao da sličan put, u reformskom i vrijednosnom smislu, uz ispunjavanje kriterija, želimo i svim državama jugoistoka Europe.

Na kraju, predsjednik Vlade i HDZ-a kazao je da je Hrvatskoj posebno važno da, uz prioritete predsjedanja, radimo i na ostvarivanju dva naša cilja - radi dublje integracije.

- Jedan je članstvo u schengenskom području, a drugi je postupno uvođenje eura sukladno našoj strategiji koju smo usvojili 2018. godine.

Michel o europskom proračuna: Važno je da pronađemo pravu ravnotežu

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel čestitao je Hrvatskoj na prvom predsjedanju Vijećem Europske unije istaknuvši važnost trenutka i za Hrvatsku i Europsku uniju te izrazio optimizam i uvjerenost u dobru suradnju temeljem koje će se zajednički suočiti s predstojećim izazovima.

- Prvi prioritet koji smo već jutros naglasili je proračun Europske unije, koji je ne samo tehnička, već i važna politička odluka da se odluče prioriteti kako bismo se mogli suočiti s važnim izazovima kao što je digitalna agenda, migracije, klimatske promjene. Važno je da pronađemo pravu ravnotežu između klasičnih europskih politika koje se odnose na veću konvergenciju uz podršku za važne sektore, kao što je, recimo, poljoprivreda, a da se istodobno suočimo i s novim izazovima kao što su migracije, klimatske promjene i inovacije - kazao je i nastavio:

- Također, trebamo definirati vlastite resurse, i to je važna rasprava koja je već započeta u Europskom parlamentu, moramo vidjeti kako doći do međuinstitucionalne suradnje. Hrvatska, naravno, ima važnu ulogu kao predsjedateljica, ali i Europski parlament ima važnu ulogu u ovom procesu i stoga ćemo premijer Plenković i ja morati zajedno raditi kako bismo ostvarili što bolju suradnju s Europskim parlamentom te kako bi i svi zastupnici Europskog parlamenta bili što više uključeni. Trebamo što prije pokušati ostvariti napredak kako bismo dali jasan signal da smo spremni nositi se sa svim izazovima.

Brexit: Osigurati konkurentnost europskih kompanija i građana

U svezi s Brexitom, Michel je rekao da treba poštovati izbor Ujedinjenog Kraljevstva.

- Prioritet je da se primijeni sporazum o povlačenju, posebno vezano za prava građana, kako Europske unije, tako i Ujedinjenog Kraljevstva, no istovremeno trebamo pripremiti i sljedeće korake, što će biti složeno i teško, međutim, mi želimo promicati europske interese - rekao je Michel.

- Važno će biti da europske kompanije i građani osiguraju svoju konkurentnost, a nadamo se da ćemo pronaći prave kanale pregovaranja kako bismo pokazali da je moguće i dalje jamčiti veliku razinu jedinstva između zemalja članica. Želimo i dalje jamčiti prioritet jedinstva zemalja članica. Znamo da će tu biti poteškoća, no bitno je da se u ovoj važnoj temi ostvari progres kako bismo i na kraći srednji rok mogli održati neku predvidljivost.

Veća razina sigurnosti u susjedstvu

O trećoj točki, o sigurnosti, Michel je kazao kako je važna za Hrvatsku koliko i za ostale članice kako bi se zajamčila veća razina sigurnosti u susjedstvu.

- Europska unija želi dati jasne signale zemljama u susjedstvu, a to se odnosi i na proces proširenja, posebno na Albaniju i Sjevernu Makedoniju.

Podsjetio je da su prije nekoliko mjeseci donesene važne strateške odluke na Europskom vijeću gdje se govorilo o mogućnosti da se dođe do dogovora te će sljedećih tjedana biti važno da premijer Plenković i on krenu u ozbiljnu političku pripremu kako bi ubrzali odluku i dali jasan signal kakva je sudbina ovih zemalja.

EU je ekonomska sila, želimo biti aktivniji u međunarodnim odnosima

Michel je kao važnu temu istaknuo i ulogu koju će Europska unija imati u ostatku svijeta.

- Mi imamo 500 milijuna građana, mi smo ekonomska sila i uvjeren sam da na međunarodnoj razini trebamo još više promicati naše vrijednosti i interese, a to znači da se trebamo uključiti u međunarodna djelovanja.

Istaknuvši važnost dijaloga i kanale komunikacije kazao je da će kao predsjednik Europskog vijeća u subotu biti u Turskoj i u Egiptu.

- Mislim da je dijalog jako važan. Važno je za Europsku uniju ne samo da promatra što drugi odlučuju u njezino ime, nego da naša zajednica bude aktivni igrač i štiti naše interese, a to su sigurnost i stabilnost, kako bismo spriječili dodatne teškoće i osigurali i našu sigurnosti prosperitet.

- Želimo da Europska unija bude više uključena na međunarodnoj razini i s partnerima ćemo kratkoročno i srednjoročno biti predani tom cilju - zaključio je Michel.

Uzeti u obzir specifični položaj Hrvatske

Na novinarski upit o različitim interesima članica što se tiče Višegodišnjeg financijskog okvira, Plenković je naglasio da je Hrvatska najmlađa članica Europske unije te je imala prigodu koristiti samo jednu europsku financijsku perspektivu, samo sedam godina europskog proračuna.

Istaknuo je da upravo iz te perspektive, a da „ne govorim o ratnim štetama koje smo imali u agresiji na Hrvatsku“, Hrvatska želi da se u idućoj financijskoj perspektivi - s obzirom da se smanjuje ukupni volumen zbog izlaska UK, ali i novih prioriteta, poput klimatskih promjena, pitanja migracija, ulaganja u znanost i inovacije - pronađe način kako da se uistinu specifični položaj Hrvatske u okviru konačnog dogovora uzme u obzir.

- Želimo da se u EU proračunu zadrže adekvatna sredstva za koheziju, za smanjivanje razvojnih razlika među članicama & za ruralni razvoj i poljoprivredu!

Predsjednik Europskoga vijeća Michel složio se da je kohezija vrlo važan cilj.

- Moramo pokušati napraviti kompromis, uzimajući u obzir koliko je važno ostvariti napredak vezano za konvergenciju.

Deblokiranje Albanije i Sjeverne Makedonije

Na upit o zagrebačkom summitu, Plenković je istaknuo da je Hrvatska zemlja koja se ima priliku pozicionirati u međunarodnoj zajednici, ojačati svoj međunarodni položaj i utjecaj u Europi.

- Smatramo da u ovih 6 mjeseci moramo s našim inicijativama i idejama dati dodatnu vrijednost cijeloj Uniji. Vjerujemo da o našem susjedstvu znamo ponešto više i detaljnije od drugih i, osjećajući tu odgovornost da podupiremo europske procese i europski put nama susjednih zemalja, željeli smo da ovaj sastanak na vrhu u Zagrebu bude 20 godina nakon prvog i da odredi dinamiku odnosa u sljedećem desetljeću, da se po mogućnosti prije zagrebačkog sastanka pronađe rješenje o deblokiranju odluke o pristupnim pregovorima između EU te Albanije i Sjeverne Makedonije.

Predsjednik Vijeća Michel dodao je da će to biti važan sastanak te da se moraju definirati zajedničke smjernice vezano za proces pristupanja, a važno je i hoće li biti moguće dati jasan signal zemljama koje žele biti kandidati za pristupanje.

A A A