Vijesti
17. 1. 2020.

Je li „lijevo“ to što smo vratili HV u Vukovar & ojačali položaj hrvatskih branitelja, vojnika i policajaca? Ili je to domoljubno?

Je li „lijevo“ i to što čvrsto štitimo granicu, a ne podižemo žilet-žicu prema Hrvatima u BiH? To su nacionalni, državotvorni, ozbiljni potezi! - poručio je Andrej Plenković, dodavši da je naša Vlada osigurala političku stabilnost i zdravi gospodarski rast, nikad bolji međunarodni položaj RH, povećanje mirovina i plaća, nova radna mjesta... Za izbore u HDZ-u kazao je da će se održati u skladu sa statutarnim rokovima.

Vodim stranku doista na transparentan i, po meni, vrlo uspješan način. HDZ je bez ikakvih kredita, bez financijskih tereta, a na vlasti smo u 50 posto jedinica područne i lokalne samouprave, u 12 županija, imamo većinu u Hrvatskom saboru - istaknuo je predsjednik HDZ-a i Vlade RH.

Stabilnost - preduvjet svih postignuća

Govoreći o svom mandatu na čelu Vlade, naglasio je da je na parlamentarnim izborima 2016. pobijedio obećavši vraćanje političke stabilnosti:

- Tog se načela držimo i ostvarujemo ga, na dobrobit naših građana, s onima s kojima možemo pronaći zajedničke dodirne točke u programskom radu Vlade. Bez parlamentarne većine ne bi se realizirao nijedan projekt, ne bi bilo ni zdravoga gospodarskog rasta bez zaduživanja, vraćanja investicijskog kreditnog rejtinga, znatnog povećanja apsorpcije sredstava iz EU fondova, jačanja položaja hrvatskih branitelja, vojske i policije, ne bi bilo ulaganja u energetske i prometne projekte... sve je to omogućila politička stabilnost.

Ne bi bilo - nastavio je Plenković - ni povećanja mirovina i plaća, ni poreznog rasterećenja & demografskih mjera, novih radnih mjesta i investicija, nikad čvršćeg međunarodnog položaja RH…

HDZ je demokratska stranka

Što se tiče unutarstranačkih izbora, istaknuo je da HDZ u nazivu ima riječ „demokratska“:

- To podrazumijeva da sve članice i članovi imaju mogućnost na izborima u HDZ-u iskazati ambicije, možda iznijeti i programe, i dati doprinos našoj stranci. Pretpostavljam da svi žele nešto pozitivno učiniti - za to će imati šansu. Izbore ćemo raspisati na vrijeme, u skladu sa Statutom.

Na tvrdnje oponenata da stranku vodi „u krivom smjeru“ odgovorio je da je to njihovo mišljenje, ali kako bi volio čuti jedan konkretan primjer "što je to lijevo u odnosu na vrijednosni sustav ili program HDZ-a i Vlade”:

Nitko nije bio protiv Istanbulske konvencije

- Primjerice, usvajanje Istanbulske konvencije bilo je 2014. dio izbornog programa u predsjedničkoj kampanji Kolinde Grabar-Kitarović, a nalazi se u programu HDZ-a i prije nego što sam postao predsjednik. Zašto tada nitko od onih koji su sjedili na stranačkim tijelima i usvajali taj program nije digao ruku i rekao: „Ne slažem se, imam problem, to će nas odvesti u lijevo“. Nitko, ali baš nitko nije zucnuo o tome.

Ocijenio da je cijeli priča o „lijevom skretanju“ proizvedena nakon što je umjesto Zlatka Hasanbegovića ministricom kulture postala Nina Obuljen Koržinek:

- Slobodno provjerite je li se tko usprotivio tom kadrovskom odabiru. Dakle, nema nikakve ideologije, to je sve izmišljena priča, nataložena, koju je 2016. ubacio u eter netko drugi, a potom su preuzeli oni koji sada nama imputiraju da smo se udaljili od „vrijednosti HDZ-a“.

Zar žele da idemo sa SDP-om?

Komentirao je i kritike zbog koaliranja s HNS-om, za što je također dobio podršku stranačkih tijela:

- HNS je liberalna stranka i na suradnju treba gledati programski. Što je problem? Mogu li u Njemačkoj CDU i CSU surađivati s liberalima? Mogu. Možemo li i mi? Možemo. Pa s kim bismo drugim? Tko preostaje? Zar žele da idemo sa SDP-om? Neka se odrede. Floskule ćemo odsad razgrtati i unutar HDZ-a malo čvršće, žešće, argumentiranije nego što smo to činili. Jer smo zaokupirani važnim temama, a to su rad Vlade i upravljanje zemljom.

Podsjetio je i da je do suradnje s HNS-om došlo nakon "najvećeg mogućeg nelojalnog poteza Mosta“:

- Ministri koji sjede u Vladi digli su ruku da se izbaci njihov kolega Zdravko Marić. To je bio potez bez presedana, to se nikada u povijesti Vlade RH nije dogodilo. I vi nemate izbora - odmah im se zahvalite na suradnji i gledate s kim možete surađivati, a saborska struktura takva je kakva jest, izabrana 2016. godine.

Nema tu ničega „lijevog“!

Upitao je je li vraćanje Hrvatske vojske u Vukovar, Sinj, Ploče, Varaždin, Pulu "lijevi” ili "desni” potez:

- Je li čvrsta zaštita hrvatske granice, a bez podizanja žilet-žice prema Hrvatima u BiH, lijevi ili desni potez? Ili je to domoljubni potez? Moramo voditi računa da će nam BiH i sutra biti susjedna država s kojom moramo graditi odnose te da su Hrvati s druge strane granice i naši sunarodnjaci i konstitutivni narod u toj zemlji.

Sve su to, naglasio je, visokodomoljubni, nacionalni, državotvorni, ozbiljni potezi:

- Nema tu ničega „lijevog“!

Svatko ima neki svoj stil

Vezano uz najavu izabranog predsjednika RH Zorana Milanovića da će njegova inauguracija biti održana na Pantovčaku, a ne kao do sada na Markovom trgu, ustvrdio je da "svatko ima neki svoj stil". "Meni to ništa ne smeta”, dodao je.

A A A