Vijesti
21. 1. 2020.

Čović: Hrvatsko predsjedanje EU-om prilika je da BiH uđe u europski fokus!

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH prof. dr. sc. Dragan Čović ističe da je vrlo važno to što RH tijekom svog predsjedanja Vijećem EU-a može staviti u fokus upravo BiH. „Moji razgovori s predsjednikom Andrejem Plenkovićem potvrđuju da će BiH tu imati svoje posebno mjesto“.

ZA europski put

Čović je podsjetio da će se u svibnju u Zagrebu održati skup o otvaranju pregovaračkog procesa za Albaniju i Sjevernu Makedoniju.

- Jasno je da će se unutar EU-a već u 2-3 mjeseca zauzeti stavovi o proširenju. To znači da BiH mora već danas poručiti da je bezuvjetno opredijeljena za europski put, za koji je preduvjet da sve institucije BiH funkcioniraju i da formiramo vlast na svim razinama. Čini mi se da nam sjednice u Parlamentarnoj skupštini BiH daju nekog optimizma, jer ubrzano privodimo kraju uspostavu svih povjerenstava i izaslanstava koja nismo imali godinu dana. I Parlament i Vijeće ministara počinju raditi u punom kapacitetu.

Prvi susjed i prijatelj

Dodao je da je za BiH vrlo važno to što je Hrvatska, kao njezin prvi susjed, preuzela predsjedanje EU-om.

- Siguran sam da će nam Hrvatska biti prijatelj, staviti BiH u fokus i otvoriti dijalog o našoj europskoj perspektivi. Moji razgovori s predsjednikom Andrejem Plenkovićem potvrđuju da će BiH tu imati svoje posebno mjesto. Ako BiH bude znala iskoristiti to vrijeme - imamo se čemu i nadati. Mi moramo razumjeti da je do nas.

A A A