Vijesti
28. 1. 2020.

Prof. dr. sc. Vili Beroš - moj prijedlog za novog ministra zdravstva! Poznaje sustav i vrlo brzo može preuzeti odgovornost!

(VIDEO) Sveučilišni profesor Vili Beroš aktualni je pomoćnik ministra zdravstva. Ranije je radio u KBC-u Sestre milosrdnice u Vinogradskoj ulici, sada je u KBC-u Rebro. Riječ je o uglednom kirurgu koji ima unisonu potporu Odbora HDZ-a za zdravstvo - otkrio je Andrej Plenković u Središnjici nakon sastanka navedenog stručnog tijela naše stranke.

Izjavu predsjednika HDZ-a i Vlade RH, kao i odgovore na pitanja novinara, možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo njegove ključne poruke:

O NOVOM MINISTRU ZDRAVSTVA

Nakon konzultacija s Odborom HDZ-a za zdravstvo i užim vodstvom stranke & telefonskih konzultacija s kolegama u parlamentarnoj većini, želim obavijestiti javnost da ću Hrvatskom saboru za novog ministra zdravstva predložiti sveučilišnog profesora Vilija Beroša. Aktualni je pomoćnik ministra zdravstva. Ranije je radio u KBC-u Sestre milosrdnice u Vinogradskoj ulici, sada je u KBC-u Rebro. Poznaje sustav iznutra i vrlo brzo može preuzeti odgovornosti ministra zdravstva.

O KRITERIJIMA

Vodili smo se kriterijima da posao ministra zdravstva treba raditi netko tko je upućen u aktivnosti samoga ministarstva, a upravo je dr. Beroš već dvije godine pomoćnik ministra, iskusan je, angažiran. Javnost će ga prilikom saslušanja na saborskom Odboru za zdravstvo imati prilike bolje upoznati. Ima sve stručne kompetencije i kvalifikacije. Riječ je o uglednom kirurgu koji je dobio unisonu potporu Odbora HDZ-a za zdravstvo.

O ZADAĆAMA

Cijeneći sva postignuća koja smo dosad ostvarili, naš zdravstveni sustav uvijek treba dodatna poboljšanja. Dr. Beroš će prionuti poslu kako bi ga učinio kvalitetnijim i, prije svega, dostupnijim pacijentima. Bavit će se i financiranjem cijelog sustava, koji nažalost generira gubitke. Brojne su i akutne teme kojima mora posvetiti pozornost - od prekovremenih sati liječnika do bolje, funkcionalne integracije bolnica. Također, bavit će se i međunarodnom krizom - epidemijom koronavirusa.

O ODABIRU MINISTARA

Kad krećete u mandat kao premijer imate vrlo jednostavnu logiku - tražite kompetentne, stručne ljude s karijerama. Nitko od ministara nije došao „s ceste“, kolokvijalno rečeno. Imate i element povjerenja. Informacije koje se kasnije pojave nisu bile predmet razgovora, ali morat ćemo sustavno, na razini države, osnažiti filtere odabira. Bilo bi bolje da se neke stvari mogu znati ranije.

O ZASTUPNIKU KUJUNDŽIĆU

Milan Kujundžić ima mandat u Saboru, nije ovo prva takva situacija. Sasvim je prirodno da se onaj koji je izvorno dobio mandat vrati i preuzme odgovornost u Saboru. Ne vidim tu nikakav problem.

A A A