Vijesti
14. 2. 2020.

Osnažujemo strukovno obrazovanje i obrtništvo, ulažemo u mlade & time potičemo otvaranje novih radnih mjesta!

GDJE SU RUKE - IMA I STRUKE! Andrej Plenković na obilježavanju 2. faze projekta „Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja“ uručio je niz ugovora o dodjeli sredstava, velikim dijelom iz EU fondova: za izgradnju i opremanje čak 5 centara kompetentnosti, stipendiranje učenika u srednjem strukovnom obrazovanju & naukovanje u obrtničkim zanimanjima (poticaji za poduzetnike).

Samo u Tehničku školu Čakovec, u kojoj je i održano svečano obilježavanje, zahvaljujući danas potpisanom ugovoru stiže prvih 30 od planiranih 56 milijuna kuna za budući Regionalni centar strojarstva SJEVER. Usporedbe radi, u školskoj godini 2014/15. dodijeljeno je 291 stipendija za učenike u strukovnom obrazovanju - vrijednih 1.7 mil. kuna - a u 2019/20. naša će Vlada dodijeliti 4.200 stipendija, za koje je osigurano 75.6 milijuna! U 2019. i 2020. iz Europskog socijalnog fonda ukupno će se povući rekordnih 250 milijuna kuna za poticanje obrazovanja u obrtničkim zanimanjima.

Kvalitetno obrazovanje - podloga za sve poslovne & razvojne procese

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a u svom je obraćanju istaknuo da je današnja svečanost prigoda napraviti rezime dosadašnjih aktivnosti Vlade u području strukovnog obrazovanja i važnosti obrtničkih zanimanja, uključujući i centre kompetentnosti.

- Kvalitetno obrazovanje je podloga i preduvjet za sve poslovne pa i razvojne procese - istaknuo je predsjednik Vlade i HDZ-a te dodao da je stoga reforma obrazovanja temeljna pretpostavka razvoja poduzetništva i dugoročnog gospodarskog rasta.

Vlada je to razumjela, nastavio je Plenković, i poduzela brojne aktivnosti ne samo u pogledu zakonskih izmjena, nego i obrazovnu reformu gdje je usvojeno 40 kurikuluma, što je veliki uspjeh s obzirom na brojne ideološke prijepore i podjele.

Povoljniji zakonski okvir & znatno veća sredstva za obrazovanje

Predsjednik Plenković naglasio je potrebu povezivanja školstva i visokog obrazovanja s tržištem rada i gospodarstvom, te dodao da je trokut između obrazovanja, gospodarstva i institucija ključ uspjeha svakog modernog društva koje lovi korak s trendovima četvrte industrijske revolucije.

Obraćajući se mladima, kazao je da oni nakon što se obrazuju trebaju biti 'proizvod' koji je konkurentan na tržištu rada i kojeg poduzetnici žele zaposliti. Pritom im je savjetovao da se oplemenjuju u svemu onome što rade, jer je uz obrazovanje važan i društveni angažman u velikoj konkurenciji na globalnom tržištu rada.

- U tržišnom gospodarstvu nitko ne spava. Tko spava, taj propada i to je jako važno da imate na umu.

Ono što Vlada čini u tom pogledu, dodao je premijer, jest da stvara povoljniji okvir - od mijenjanja zakona kako bi oni bili povoljniji do poticanja, primjerice, stipendijama.

Kako bi ilustrirao pojačani angažman Vlade u pogledu dodjele stipendija, naveo je podatak da je u školskoj godini 2014./2015. dodijeljena 291 stipendija u iznosu od 1,7 milijuna kuna, a u školskoj godini 2018./2019. dodijeljeno je 2968 stipendija u iznosu od 26,7 milijuna kuna.

- To je u svega nekoliko godina ogroman iskorak i ogroman napredak i ulaganje u obrazovni sustav.

Dodao je da su pritom jako važne i potpore, a u 2019. godini Vlada je dala 188 potpora u iznosu od 10.5 milijuna kuna.

250 milijuna kuna za obrazovanje u obrtničkim zanimanjima

Izmjenama Zakona o obrtu Vlada je omogućila lakše naukovanje kojim se stječu vještine za samostalan rad u zanimanjima i osigurava se usvajanje poduzetničkih vještina neposredno u gospodarstvu, što olakšava prelazak u svijet rada.

Plenković je izrazio zadovoljstvo iskoracima koji su napravljeni u tom kontekstu s obzirom da je u 2019. i 2020. osigurano rekordnih 250 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda za poticanje obrazovanja u obrtničkim zanimanjima. To je ujedno i opipljiv primjer koristi od hrvatskoga članstva u Europskoj uniji, bez kojeg ne bi bilo tih sredstava.

Na svečanosti je uručen niz ugovora za stipendiranje učenika u srednjem strukovnom obrazovanju, ugovora za naukovanje u obrtničkim zanimanjima, namijenjenih poduzetnicima i mentorima stipendista, te ugovora za centre kompetentnosti.

166.28 milijuna kuna za 5 centara kompetentnosti

Govoreći o 5 centara kompetentnosti za koje su danas dodijeljeni ugovori - za Medicinsku školu Bjelovar, za Medicinsku školu Varaždin, za rekonstrukciju dvorca Opeka za potrebe Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi, za Regionalni centar strojarstva SJEVER - Tehnička škola Čakovec i za Elektrotehničku i prometnu školu u Osijeku - Plenković je kazao da je njihova ukupna vrijednost 166,28 milijuna kuna, od čega je 150 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Predsjednik Vlade i HDZ-a istaknuo je da danas u Hrvatskoj postoji 25 strukovnih škola koje djeluju kao regionalni centri kompetentnosti. Te škole, dodao je, imaju mogućnost iz europskih fondova dobiti novu opremu, koristiti inovativne metode poučavanja, nove smještajne kapacitete za učenike i učitelje, više konkretne prakse, tijesnu suradnju s poslodavcima te edukaciju učitelja.

- Stalno smo ustrajni u jačanju poveznica između obrazovanja i konkretnih potreba u poduzetništvu i gospodarstvu.

Puna potpora Vlade projektima važnim za Međimurje

Što se tiče Međimurja, predsjednik Plenković kazao je da i ova svečanost, nakon sjednice Vlade koja je održana u srpnju u Čakovcu i Dana poljoprivrede u Svetom Martinu na Muri, svjedoči o angažiranosti Vlade u tome dijelu Hrvatske te izrazio punu potporu Vlade svim strateškim projektima važnim za daljnji razvoj Međimurja.

- Veselim se što će i ovaj današnji događaj pomoći da svi vi mladi još jednom osvijestite koliko je važno da budete agilni i angažirani, da učite i trudite se, da zajedno s vašim profesorima i učiteljima omogućujete vaš kvalitetni, stručni i ljudski razvoj, jer to je ono što je najbitnije, i da se na kraju borite za svoje obitelji, za svoju egzistenciju i za vas, a time ćete pridonijeti i ovoj županiji, a i Hrvatskoj u cjelini.

A A A