Vijesti
24. 2. 2020.

S Hrvatima u Londonu o Brexitu: Poduzeli smo sve korake kako bismo zaštitili interese naših građana koji žive u Velikoj Britaniji

Radni posjet Ujedinjenoj Kraljevini Andrej Plenković započeo je susretom u Veleposlanstvu RH s predstavnicima hrvatske zajednice koja, kako je naglasio, pridonosi jačanju odnosa dviju zemalja, osobito u gospodarstvu i kulturi.

Uoči današnjeg sastanka na vrhu šefova država i vlada jugoistočne Europe (u organizaciji Europske banke za obnovu i razvoj) te susreta s britanskim premijerom Borisom Johnsonom, predsjednik Vlade RH i HDZ-a se po dolasku u London sinoć sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u Ujedinjenoj Kraljevini, koje je upoznao s aktivnostima Hrvatske kao predsjedajuća Vijećem Europske unije.

Vrlo dinamičan vanjskopolitički period

- Ovo je vrlo dinamičan period za naše vanjskopolitičke i europske aktivnosti - poručio je Plenković u svom obraćanju u Veleposlanstvu RH .

Dotakao se i izlaska Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije, istaknuvši da se tijekom pregovora vodilo računa da se maksimalno zaštite interesi hrvatskih građana koji žive u toj državi:

- S druge strane donijeli smo odgovarajuće zakone za slučaj da odnosi između EU i UK ne budu ugovoreni do 1. siječnja 2021. godine.

Ključna spona između UK & RH

Bez obzira na Brexit - dodao je - nastojat ćemo unaprjeđivati gospodarsku suradnju:

- Tome svatko od vas može dati svoj doprinos, vas hrvatskih građana koji ste se pozicionirali u britanskom društvu, gospodarstvu, akademskoj zajednici… i koji ste ključna spona između Ujedinjene Kraljevine i Republike Hrvatske. Nadam se da ćete i dalje biti važan dio mozaika u građenju odnosa naših dviju zemalja.

Ponosni na jačanje veza domovinske i iseljene Hrvatske

Vjerujem da se okupljate u našoj Katoličkoj misiji, da njegujete našu tradiciju, vjeru, kulturu i sve ono što nas čini Hrvatima i što nas čini ponosnima na jačanje veza između domovinske i iseljene Hrvatske. Stoga i jest moja praksa da se sastanem s hrvatskim ljudima, kada to mogu, tijekom bilo kojeg međunarodnog posjeta - zaključio je predsjednik Plenković.

S Hrvatima u Münchenu: Kombinacijom nacionalnih i EU demografskih mjera želimo preokrenuti trendove!

A A A