Vijesti
25. 2. 2020.

Nastavak jačanja gospodarske, obrambene i sigurnosne suradnje s Velikom Britanijom - Ostajemo partneri i saveznici!

Na kraju radnog posjeta Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković susreo se u Londonu, u Downing Streetu 10, s britanskim premijerom Borisom Johnsonom - koji je prihvatio poziv da posjeti Hrvatsku.

Plenković je u izjavi za medije kazao da je ovo prvi njegov posjet Londonu nakon što je Ujedinjena Kraljevina i formalno, od 1. veljače, izvan Europske unije. Naveo je da je u razgovoru bilo riječi o bilateralnim odnosima između Ujedinjene Kraljevine i Hrvatske te, drugo, daljnjem tijeku pregovora između EU-a i UK-a o budućem partnerstvu i novim odnosima:

- Pozvao sam premijera Johnsona da posjeti Hrvatsku, koju dobro poznaje. Kod nas je bio više puta privatno s obitelji na ljetovanju. Posjetio je Hrvatsku i kao ministar vanjskih poslova u svojoj ranijoj ulozi. Poziv je prihvatio sa zadovoljstvom.

Povećanje trgovinske razmjene i ulaganja

Naglasio je da je dogovoreno osnaživanje gospodarskih odnosa dviju zemalja, odnosno da se povećaju trgovinska razmjena i ulaganja u području kulture te da se, osobito, jača suradnja u sigurnosti i obrani:

- I dalje smo partneri i saveznici u okviru Sjevernoatlantskog saveza. I s te strane želimo jačati odnose s Ujedinjenom Kraljevinom.

Bez obzira na različita stajališta, NATO je čvrst. Moramo dalje osnaživati suradnju u obrani i sigurnosti

Nastavak uređenih odnosa u svim područjima

Pritom je poručio da će se voditi računa da se upravo za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a usvoji mandat za pregovore o novim ugovornim odnosima između Ujedinjene Kraljevine i Europske unije:

- Kada se usvoji, pristupit će se pregovorima koje će voditi Michel Barnier. Pozicija je Hrvatske vrlo jasna: želimo nastavak ugovornih, uređenih odnosa, i to u svim područjima, od gospodarstva, trgovine pa do vanjske politike, sigurnosti, obrane... Rok koji imamo za dovršetak pregovora relativno je kratak, do kraja godine.

Predvidljivost za gospodarske subjekte

Plenković je izdvojio kako bi bilo dobro osigurati predvidljivost za gospodarske subjekte i prava građana:

- Hrvatska se pripremila za slučaj da ne bude dogovora. Što se tiče trgovinskih relacija, one bi se od 1. siječnja iduće godine stavile u kontekst pravila Svjetske trgovinske organizacije.

Zaštita interesa hrvatskih građana

Vezano za prava građana, podsjetio je da je RH donijela odgovarajuće zakone koji su regulirali status nešto više od 650 državljana Ujedinjene Kraljevine koji žive u Hrvatskoj:

- Isto tako, vodimo računa i o 10-ak tisuća naših sugrađana koji žive ovdje u Ujedinjenoj Kraljevini.

S Hrvatima u Londonu o Brexitu: Poduzeli smo sve korake kako bismo zaštitili interese naših građana koji žive u Velikoj Britaniji

LONDONSKI SUMMIT: ULAGANJE U STABILNOST & SIGURNOST SUSJEDSTVA

Uoči sastanka s britanskim premijerom, predsjednik Vlade i HDZ-a sudjelovao je u Londonu na sastanku na vrhu šefova država i vlada jugoistočne Europe u organizaciji Europske banke za obnovu i razvoj (European Bank for Reconstruction and Development - EBRD):

Ponovno smo visoko na dnevni red EU-a stavili pitanje proširenja i potpore susjednim državama na europskom putu!

- Dobro je da smo kroz hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a ponovno stavili pitanje proširenja visoko na listu europskih prioriteta. Hrvatska će učiniti sve što može kako bi pomogla državama JI Europe - naravno, kada i ako ispune zadane kriterije - jer time ulažemo u stabilnost i sigurnost susjedstva. Sjeverna Makedonija i Albanija zaslužuju jasan signal za otvaranje pregovora o pristupanju i prije svibanjskog summita u Zagrebu.

Što se tiče EBRD-ove potpore razvoju Hrvatske, ona je itekako vidljiva u portfelju od 868 milijuna eura, a razgovaramo i o završetku izgradnje Koridora Vc u Baranji, ulaganjima u turizam & mala i srednja poduzeća - dodao je Andrej Plenković.

A A A