Vijesti
26. 2. 2020.

30. obljetnica Prvog općeg sabora HDZ-a: Vratili smo 30. svibnja u znak trajne zahvale dr. Franji Tuđmanu!

(VIDEO) Povratkom jedinog, istinskog Dana državnosti na najprimjereniji smo se način odužili prvom hrvatskom predsjedniku za sve što je učinio za Domovinu i hrvatski narod! - poručio je Andrej Plenković na svečanom obilježavanju velike godišnjice u Središnjici HDZ-a.

U svom izlaganju predsjednik HDZ-a i Vlade RH naglasio je da su pred svima nama novi izazovi - demografska revitalizacija, veća društvena solidarnost, daljnji gospodarski razvoj, praćenje trendova 4. industrijske revolucije, ulaganje u obrazovanje, znanost i mlade, ali i zaštita obiteljskih vrijednosti:

- Jer one su temelj svakog naroda i svake države. Vodeći o tome računa, bit ćemo brzi u prilagodbi novim okolnostima, jer ćemo samo tako moći osigurati kvalitetniji život svih hrvatskih ljudi. Nastavljamo voditi ozbiljnu i odgovornu politiku!

Dostojna proslava 30. svibnja!

Napomenuo je da se obilježavanjem 30. godišnjice Prvog općeg sabora HDZ-a zaokružuje godina HDZ-ovih obljetnica:

- U lipnju 2019. obilježili smo 30. rođendan HDZ-a, a 10. prosinca 20. godišnjicu smrti dr. Tuđmana. Uvjeren sam da će ta godina ostati upamćena zbog jedne bitne promjene i stavljanja stvari na svoje mjesto: na inicijativu naše Vlade, Hrvatski sabor vratio je 30. svibnja kao Dan državnosti! Time smo se dr. Tuđmanu, prvom hrvatskom predsjedniku i utemeljitelju suvremene Hrvatske, odužili na najprimjereniji način i zahvalili mu za sve što je učinio za Domovinu i hrvatski narod. Ta je poruka važna - i mi ćemo kao država već ove godine dostojno obilježiti 30. svibnja!

VELERED FRANJE TUĐMANA: Predsjednica RH posmrtno odlikovala kardinala Franju Kuharića!

Tuđman prepoznao i iskoristio prijelomni trenutak

Dobro je na ovaj povijesni datum - nastavio je Plenković - prisjetiti se da je predsjednik Tuđman doista ulovio „Kairosov čuperak“, prepoznao i iskoristio taj prijelomni trenutak tektonskih promjena u Europi, pada Berlinskog zida, rušenja komunističkih totalitarnih sustava i otvaranja novog doba za zemlje koje poslije Drugog svjetskog rata nisu živjele u demokraciji:

- Bio je istinski lider koji je, na temelju nacionalne pomirbe & zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske, ostvario sve strateške ciljeve: od uvođenja demokracije, preko međunarodnog priznanja RH & obrane i oslobođenja Lijepe Naše, do mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja, a zacrtao je i naš euroatlantski put. Njegovi nas uspjesi obvezuju da nastavimo raditi na dobrobit Hrvatske! Danas je naš međunarodni položaj čvršći nego ikad, za istim smo stolom s najmoćnijim državama, sudjelujemo u odlučivanju, respektiraju nas.

Michel u prijedlog EU proračuna uvrstio hrvatske zahtjeve - adekvatna sredstva i za koheziju i za demografiju!

Državotvorna, domoljubna, narodnjačka i demokršćanska stranka

Istaknuo je da HDZ kao stranka čvrsto uspijeva održavati političku stabilnost koja je preduvjet bilo kakvog gospodarskog rasta, povećanja zapošljavanja, podizanja plaća i mirovina...

- Sve smo to postigli, a da nismo zaboravili naše temelje. Štitimo dignitet Domovinskog rata i dostojanstvo hrvatskih branitelja te jačamo Hrvatsku vojsku i policiju. Jasni smo, vrlo čvrsti i vrlo odlučni. HDZ stoji upravo ondje gdje treba biti, gdje ga je i zamislio dr. Tuđman: državotvoran je, domoljuban, narodnjački, demokršćanski, pri čemu štiti nacionalni interes i poštuje sve humanističke univerzalne vrijednosti.

Domovinski rat, jačanje HV-a i policije, vraćanje 30. svibnja, Velered Franje Tuđmana… Štitimo sve vrijednosti na kojima počiva HDZ!

Iskorjenjivanje korupcije i kriminala

Naglasio je da HDZ mora biti predvodnik u iskorjenjivanju korupcije i kriminala.

- To je izrazito važno, to naši ljudi i očekuju. Žele da se iskorijeni korupcija, da se borimo protiv kriminala. Tu HDZ mora biti predvodnik, to je jedino jamstvo da budemo uspješna i razvijena država, upravo onakva kakvu su sanjali naši utemeljitelji i svi oni koji su dali najviše za Hrvatsku, a to su hrvatski branitelji! - zaključio je predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković u svom govoru.

ŠEKS: Tuđman i HDZ osjetili su bilo hrvatskog naroda

Jedan od osnivača HDZ-a Vladimir Šeks, i sam sudionik Prvog općeg sabora, u svom je obraćanju istaknuo da je osnutkom HDZ-a stavljena točka na "i", nakon čega se provela demokratska revolucija u borbi za slobodu i neovisnost:

- Nijedna stranka nije uspjela, kao što je to uspio HDZ, okruniti svoj politički put pobjedom na parlamentarnim izborima, pobjedom u izgradnji demokratskog pokreta, pobjedom u obrani zemlje. To je HDZ uspio jer je osjetio bilo svojeg hrvatskog naroda. To bilo je naš prvi predsjednik, kao arhitekt HDZ-a i hrvatske države, uobličio u vlastitu doktrinu, Tuđmanovu doktrinu, koja je osigurala da Hrvatska pobijedi u Domovinskom ratu i postane dio slobodnog demokratskog svijeta, a danas i respektirana članica EU-a.

Na svečanom obilježavanju, evocirajući te dane ponosa i slave, okupljenima se obratilo još dvoje sudionika povijesnog Prvog općeg sabora HDZ-a - prva potpredsjednica naše stranke Zdenka Babić Petričević, izabrana upravo na tom saboru, i predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Mario Kapulica.

A A A