Vijesti
27. 2. 2020.

Izvješće Europske komisije svrstava Hrvatsku među članice sa stabilnim gospodarstvima & daje Vladi poticaj za nastavak reformi!

Vlada RH pozdravlja izvješće Europske komisije za Hrvatsku (u okviru Europskog semestra za 2020.), koje potvrđuje pozitivne gospodarske pokazatelje, a osobito napore na području javnih financija. „Naš pristup temeljen na fiskalnoj konsolidaciji, strukturnim reformama i ulaganjima vodi do povećanja plaća i rasterećenja gospodarstva“ - poručio je Andrej Plenković.

Odgovorno vođenje financija

Nakon što je Komisija u prošlogodišnjem izvješću utvrdila da Hrvatska ne bilježi prekomjerne makroekonomske neravnoteže, u kojima se nalazila još od 2014. godine - navodi se u reakciji iz Banskih dvora - ove je godine ponovno svrstala Hrvatsku u kategoriju država članica sa stabilnim gospodarstvom. Usto su i svjetske agencije podizanjem kreditnog rejtinga Hrvatske na investicijsku razinu prepoznale odgovorno vođenje javnih financija i reformske napore koje poboljšavaju poslovno okruženje.

- Pristup Vlade koji se temelji na fiskalnoj konsolidaciji, strukturnim reformama i ulaganjima već je doveo do povećanja dohotka stanovništva i rasterećenja gospodarstva. Cilj je svih poduzetih reformi daljnje podizanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i životnog standarda naših građana. Ovo izvješće daje Vladi poticaj za nastavak reformi na svim područjima - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a

Dvostruko brži rast od EU prosjeka

Hrvatska je ekonomija u 2019. nastavila solidan rast s projiciranom stopom od 3% BDP-a te 2.6% i 2.3% BDP-a u 2020. i 2021. godini, što je dvostruko brži rast od EU prosjeka u cijelom promatranom razdoblju - naglašava se u priopćenju Vlade RH.

Ostvarivanju dugoročno održivih i većih stopa gospodarskog rasta pridonose strukturne reforme, koje su dijelom već i pokrenute prošle i ove godine. Ohrabrujuće su procjene gospodarskog rasta Hrvatske koje iznosi Europska komisija, čak su i optimističnije od Vladinih.

Provedba Nacionalnog programa reformi

Bitno je naglasiti da je u svih 14 područja koje se ocjenjuju prilikom provedbe preporuka zabilježen napredak. U idućem razdoblju Vlada će se usredotočiti na dovršetak provedbe Nacionalnog programa reformi 2019, na kojemu se i temelji ocjena o napretku provedbe preporuka, a osobito na reformu javne uprave, zdravstva i pravosudnog sustava.

Prioritet je također izrada novog Nacionalnog programa reformi 2020., kao i ispunjenje mjera u okviru Akcijskog plana za ulazak u Europski tečajni mehanizam II, čiju provedbu Vlada namjerava dovršiti do svibnja ove godine - zaključuju u Banskim dvorima.

A A A