Vijesti
2. 3. 2020.

Godišnje financijsko izvješće: Transparentnost poslovanja & odgovorno i racionalno upravljanje financijama!

Unatoč EU izborima, 1. krugu predsjedničkih izbora, Kongresu EPP-a i obilježavanju 30. obljetnice osnutka HDZ-a, naša je stranka i 2019. završila u plusu, i to od točno 3.819.337 kn. Od članarina smo uprihodili čak 8.6 milijuna kn - ističe se u priopćenju o Godišnjem financijskom izvješću HDZ-a.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

U zakonskom roku

Sukladno Zakonu o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma te transparentnosti poslovanja, Hrvatska demokratska zajednica dostavila je u zakonskom roku nadležnim tijelima godišnja financijska izvješća za 2019. godinu, koja su objavljena na službenim stranicama Državnog izbornog povjerenstva.

Prihodi u 2019. iznosili su 46.748.184 kuna, dok su ukupni rashodi iznosili 42.928.847 kuna, čime je ostvaren višak prihoda u odnosu na rashode u visini od 3.819.337 kune.

Najveći prihodi

Najveći prihodi u 2019. odnosili su se na:

- prihode po posebnim propisima u iznosu od 35.9 milijuna kuna, tj. prihode iz Državnog proračuna temeljem broja saborskih zastupnika, prihode iz proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave temeljem broja osvojenih mandata u predstavničkim tijelima JLP(r)S te naknade troškova izborne promidžbe nakon održanih izbora za EU parlament;

- prihode od članarina u iznosu od 8.6 milijuna kuna;

- prihode od donacija u iznosu od 1.6 milijuna kuna.

Najveći rashodi

Najveći rashodi u 2019. odnosili su se na:

- materijalne rashode u iznosu od 26.4 milijuna kuna;

- rashode za zaposlene u iznosu od 10.2 milijuna kuna;

- troškove tekućih donacija u iznosu od 1.4 milijuna kuna.

Odgovorno upravljanje financijama

U 2019. stranka je financirala izbore za Europski parlament, prvi krug predsjedničkih izbora, EPP kongres i događaje vezane uz 30. obljetnicu osnivanja HDZ-a. Unatoč tome, ostvarili smo višak prihoda nad rashodima. To je rezultat kontinuiranog, odgovornog pristupa i racionalnog upravljanja.

Hrvatska demokratska zajednica je bez obveza po kreditima i pozajmicama, a svoje redovne obveze uredno podmiruje.

A A A