Vijesti
6. 3. 2020.

Grčka je mnogima otvorila oči. Sada potvrđuju ono što smo odavno isticali - da su na granicama ekonomski migranti, a ne „izbjeglice“!

Dr. sc. Davor Božinović za RTL: RH dolazi na svoje. Već 3 godine, unatoč ljevičarskim pritiscima, ova Vlada vodi snažnu diplomatsku kampanju kako bi objasnila o čemu se radi na hrvatskoj granici. Sada shvaćaju da ni oni koji žele ilegalno ući u Grčku nisu „sirijske izbjeglice“, već migranti iz država u kojima i nema rata.

Donosimo ključne poruke potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova (i međunarodnog tajnika HDZ-a) o problemu ilegalnih migracija:

Pobjeda nad ljevičarskim podvalama

Hrvatska dolazi na svoje. Već 3 godine, unatoč ljevičarskim pritiscima, naša Vlada vodi snažnu diplomatsku kampanju kako bismo objasnili da su na našim granicama uglavnom ekonomski migranti, a ne „izbjeglice“. Kriza na grčko-turskoj granici većini je otvorila oči, pa sada govore ono što smo mi odavno isticali. Ni oni koji žele nezakonito ući u Grčku, a time i u Europsku uniju, nisu sirijske izbjeglice, već migranti iz drugih država u kojima i nema ratnih sukoba.

Plenković: Grčka je danas štit i jamac stabilnosti europskog kontinenta! Hrvatski je interes da njena granica ostane neprobojna!

Hvala Mitsotakisu!

Kroz hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije intenzivno koordiniramo sve aktivnosti kako se ne bi ponovila kriza iz 2015. godine, ali s obzirom na odlučnost novog predsjednika grčke Vlade Kyriakosa Mitsotakis da - za razliku od bivšeg, lijevog premijera - drži granice nepropusnima, vjerujem da neće doći do većeg migrantskog vala.

Hrvatska kao predsjedateljica EU-a intenzivno koordinira zajedničke akcije kako bi se izbjegla nova migracijska kriza

Strategija sprječavanja ilegalnih migracija

Stanje na grčko-turskoj granici zasad je pod kontrolom, smatram da će tako i ostati. No Europska unija ne smije stati, mora donijeti dugoročnu, jasnu strategiju sprječavanja ilegalnih migracija. Ne možemo ovisiti o ad hoc rješenjima koje smišljamo od krize do krize ili o dobroj volji bilo kojeg pojedinca izvan Europe.

Spremni za sve scenarije!

A Hrvatska? Već smo razradili planove za sve moguće scenarije. Imamo 6.500 dobro opremljenih graničnih policajaca, a dodatno smo za zadaće na granici uvježbali još 1.500 pripadnika interventne, specijalne i kriminalističke policije. Spremna je, naravno, i Hrvatska vojska - kada i ako ipak zatreba.

Ulazak u Hrvatsku mimo zakona, bez dokumenata i kontrole, nije ničije pravo. I to nećemo nikad dopustiti!

A A A