Vijesti
13. 3. 2020.

Radni sastanak o organizaciji ovogodišnje komemoracije žrtava Bleiburške tragedije

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković sastao se s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem, predsjednikom Biskupske konferencije BiH vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem, nacionalnim ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislavom Markićem te predstavnicima Počasnog bleiburškog voda.

Kardinal Puljić - predvoditelj spomen-slavlja

Na sastanku na Markovu trgu crkveni su predstavnici, kao organizatori liturgijskoga dijela komemoracije, izvijestili predsjednika Hrvatskog sabora da su hrvatski biskupi za predvoditelja ovogodišnjeg spomen-slavlja na komemoraciji u Bleiburgu odlučili predložiti vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića.

Dostojanstveno obilježavanje

Zajednički je naglašena važnost kontinuiranih kontakata hrvatske i austrijske strane u pripremi organizacije ovogodišnje komemoracije u povodu 75. obljetnice Bleiburške tragedije, koja će se održati pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.

Istaknuta je važnost dostojanstvenog obilježavanja te velike tragedije hrvatskog naroda i odavanje pijeteta žrtvama uz poštivanje zakona i strogu zabranu isticanja neprihvatljivih simbola. Isto tako, naglašeno je da na komemoraciji ni ove godine neće biti političkih govora.

Prati se situacija s koronavirusom

Sudionici sastanka zaključili su da će se cijelo vrijeme pratiti i situacija s koronavirusom, o kojoj ovisi i hoće li ovogodišnja komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije moći biti održana.

A A A