Vijesti
14. 3. 2020.

Ubrzo donosimo cjeloviti paket ekonomskih mjera - Hrvatsko gospodarstvo danas je otpornije na krize!

Andrej Plenković održao je u Banskim dvorima sastanak s predsjednikom i potpredsjednicima Hrvatskog sabora te predsjednicima klubova zastupnika. Potom je posjetio Kliniku za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, zahvalivši se epidemiolozima i zdravstvenim djelatnicima na svemu što su poduzeli za zaštitu zdravlja građana.

Predsjednik Vlade i HDZ-a najavio je da će se već idućeg tjedna na Vladi ići u izmjenu niza zakona kako bi se društvo, prvenstveno gospodarstvo, što lakše borilo s posljedicama epidemije koronavirusa.

- Pristupili smo ovom jako ozbiljno u dijalogu sa svim sektorima u gospodarstvu. Idući tjedan ćemo ići na Vladu s paketom mjera koji će biti cjelovit. Dio mjera zahtijeva neke zakonske promjene koje će biti upućene u hitnu proceduru u Sabor.

Zadovoljni mjerama Vlade

Dodao je da će predsjednik Hrvatskog sabora i većina predstavnika klubova podržati mjere “kako bismo bili što otporniji na suočavanje s ovom krizom i reagirali pravovremeno”.

Plenković je rekao da svi predstavnici imaju ideje te da je većina prijedloga na sastanku bila na tragu onoga što radi Vlada. Misli da su zadovoljni kako Vlada, sve službe i institucije nastoje rješavati probleme s kojima je Hrvatska suočena, kako na nacionalnoj razini tako i u pogledu aktivnosti koje imamo kao predsjedajući Vijećem EU.

- Svi sada gledaju što koja zemlja radi, što bi se moglo napraviti. Sve što je dobro i korisno a se ublaže posljedice ove krize mi ćemo uvažiti.

U ratu smo protiv virusa, panike i društveno-gospodarskih posljedica

- U ratu smo protiv virusa, panike i društveno-gospodarskih posljedica ove epidemije - kazao je predsjednik Plenković, naglasivši da postoji niz mjera te da na Vladi žele donijeti konkretne odluke u svim sektorima.

- Mislim da je to sve što može olakšati bilo kojem društvu u Hrvatskoj - gospodarstvu, poljoprivredi, trgovini, turizmu. Toga ima jako puno - dodao je. Rekao je i da će naći mehanizme da olakšaju bilo kakva davanja i plaćanja.

Promjene se, poručio je, mogu očekivati vrlo brzo.

- Već idući tjedan će se donositi odluke, a pokazat ćemo fleksibilnost i pojednostavljenje gdje god je to moguće.

Konsolidirane financije

Na upit je li zabrinut za gospodarstvo, Plenković je odgovorio da Hrvatska ovu krizu čeka u situaciji konsolidiranih javnih financija te je ocijenio da smo otporniji nego smo prije bili.

- Razlika između situacije od prije pet do šest ili deset godina jest to da dolazi u trenutku kada imate Vladu koja odgovorno vodi javne financije. Imali smo dva proračunska viška, uravnotežen proračun, ta situacija je dobra. Ako gledate našu formu, naš fitness, mi smo otporniji puno nego što smo bili prije.

- Poduzet ćemo mjere da posljedice ove krize smanjimo u najvećoj mogućoj mjeri i tako ćemo se ponašati.

Ozbiljna situacija - ozbiljne mjere

Na pitanje očekuje li nas recesija na jesen, o čemu su tijekom subotnjeg jutra pred zgradom Sabora govorili predstavnici Živog zida, Plenković je kazao da se radi o stavu te stranke.

- Ovo je situacija koja zahtijeva ozbiljne mjere. Sve što ćemo učiniti, od sigurnosti prometa, tranzita, dvaput sam razgovarao sa slovenskim premijerom, s kolegama u Srbiji - postići ćemo dogovor da se čepovi na granici riješe, da svi koji su u tranzitu prođu na način koji je siguran.

Dodao je da je režim kontrole na našim granicama dobar, da svatko tko dolazi iz zaraženih područja ide direktno na četrnaest dana u izolaciju.

- Ono što je najvažnije je da svi zaraženi u Hrvatskoj ili su direktno došli iz inozemstva, iz neke od zemalja gdje je epidemija poprimila veće razmjere, ili su ljudi koji su bili u neposredno bliskom kontaktu sa zaraženima. U ovom trenutku možemo točno pratiti o čemu se radi.

Odbacio nagađanja da je nastava prekinuta zbog pritiska javnosti

Plenković je odbacio nagađanja da je škola u cijeloj zemlji prekinuta zbog pritiska javnosti te je ocijenio da je mjera koju je Vlada jučer donijela ispravna i dobra.

- Poduzeli smo mjeru koja je obustavila nastavu u osnovnim i srednjim školama i na fakultetima da smanjimo rizike i zato što smo već spremni, zahvaljujući reformama koje poduzimamo - digitalizacija, da se nastava od 1. do 4. razreda održava putem televizije, a viših razreda online.

Ustvrdio je da na taj način pokazuju visoku pripravnost za ovakve krize.

- Još jednom ponavljam: s obzirom na okolnosti škole su otvorene, nastavnici rade. Djeca mogu doći u školu, imat će odgovarajuću skrb, ista stvar je u vrtićima.

SASTANAK NACIONALNOG KRIZNOG STOŽERA

Tijekom dana predsjednik Andrej Plenković sastao se i s članovima Nacionalnog kriznog stožera. Situaciju s epidemijom koronavirusa komentirali su u razgovoru s novinarima ministar zdravstva Vili Beroš i ministar financija Zdravko Marić.

Naša Vlada priprema široki niz mjera i odluka kako bi zdravstveni sustav bio podignut na višu razinu i bio pripravan odgovoriti na eventualnu 3. fazu širenja koronavirusa, tj. ako bi bila dokazana njegova lokalna transmisija.

Beroš: zdravstveni sustav pripremamo za eventualnu 3. fazu širenja virusa

A A A