Vijesti
22. 3. 2020.

Pozivam Zagrepčane da slušaju upute nadležnih službi i da ne podlegnu panici

Moramo stisnuti zube, izdržati, slušati što nam govori Nacionalni stožer civilne zaštite - rekao je Gordan Jandroković, napominjući da situacija nije nimalo laka jer se Zagrepčani suočavaju s dvije krize - uslijed i koronavirusa i potresa.

Predsjednik Hrvatskog sabora obišao je i središte Zagreba, koje je potres najteže pogodio, i saborsku zgradu na Markovu trgu koja je također oštećena.

- Zgrada ne izgleda dobro, na višim katovima i na tavanu došlo je do ozbiljnijih pucanja zidova i stropova, imamo poplavu u dijelu zgrade, krovište je dijelom uništeno, stradao je i dvorišni dio zgrade. Za stvarno stanje čekamo procjenu statičara.

Sabor od srijede u ZG Gradskoj skupštini

Najavio je da Sabor, koji bi rad trebao nastaviti u srijedu, 25. ožujka, to neće moći u svojoj zgradi, nego će se zastupnici okupiti u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

- Budući da smo dogovorili „pravila igre“, našli smo adekvatan prostor u kojem ćemo zasjedati i donositi zakone u cilju zaštite hrvatskih građana. Za sada još nema potrebe za primjenom ustavnog članka prema kojem Vlada i predsjednik RH preuzimaju ovlasti Sabora te sami donose zakone, ali ne znamo što će nam donijeti idući dani.

Sabor prihvatio Vladin paket zakona za pomoć gospodarstvu pogođenom koronavirusom

Dogovor s Gradom Zagrebom

Privremeno premještanja saborskih sjednica rezultat je dogovora predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i tajnika Sabora Davora Orlovića sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem te predsjednikom zagrebačke Gradske skupštine Dragom Prgometom.

Sabor nastavlja s radom - Naša je zadaća donositi zakone i mjere koji su važni za zdravlje i sigurnost hrvatskih građana!

A A A