Vijesti
24. 3. 2020.

Solidarnost i prijateljstvo na djelu! Dio europske pomoći već je stigao!

Hrvatska je odmah nakon potresa aktivirala Mehanizam civilne zaštite EU-a, više zemalja članica odmah se solidariziralo i već poslalo konkretnu pomoć! - objavio je naš MVEP Grlić Radman nakon video-konferencije Vijeća ministara vanjskih poslova EU-a (FAC - Foreign Affairs Council).

Svi EU dužnosnici nazvali su predsjednika Vlade RH i izrazili solidarnost. Osjećamo da nismo sami. Solidarnost nas homogenizira, jer takav potres se može dogoditi svima. Zahvaljujemo na podršci i promptno poslanoj pomoći! - istaknuo je ministar vanjskih i europskih poslova & član Središnjeg odbora HDZ-a Gordan Grlić Radman gostujući u HTV-ovoj Temi dana:

- Aktivirali smo Mehanizam za civilnu zaštitu kako bi odgovor na krizu s potresom bio snažniji i kolektivniji. Prve su poslavši pomoć reagirale Slovenija, Mađarska, Austrija, Italija i Litva. Stigli su šatori, kreveti, madraci, grijalice, vreće za spavanje… EU pomaže Hrvatskoj i u kartiranju područja pogođenih potresom putem satelitskog programa Copernicus.

EU pomaže Hrvatskoj i u kartiranju područja pogođenog potresom

Video-konferencija FAC-a

Na video-konferenciji s ministrima vanjskih poslova EU-a razgovaralo se pak o konzularnoj zaštiti i pomoći u repatrijaciji, tj. povratku građana u matične zemlje:

- Hrvatska predsjeda radnom skupinom za konzularnu suradnju, kojom koordinira u trećim zemljama skupa s Europskom službom za vanjsko djelovanje (EEAS). Dobar je primjer Maroko, gdje smo zajedničkim snagama uspjeli naših 24 državljana ukrcati u zrakoplov. Uspostavljaju se i tranzitni pravci kako bi se državljani EU-a mogli lakše vraćati u svoje zemlje.

Povratak iz inozemstva

Začudio sam se da su neki naši građani - nastavio je Grlić Radman - u vrijeme krize čak i turistički otišli u inozemstvo:

- Apeliram da se što prije vrate još uvijek postojećim komercijalnim letovima. Svatko tko je otišao može dobiti informaciju u veleposlanstvima i konzularnim uredima RH, ali od njih ne može dobiti kartu. Svatko mora nositi svoj dio odgovornosti.

A A A